Luna decembrie a anului 2024 a fost una plină de alegeri, un moment ideal pentru televiziuni de a-și umple buzunarele. Chiar dacă a fost anulată și reluată cursa pentru Cotroceni, banii de campanie tot au fost plătiți către Digi 24, Antena 3 CNN și alte posturi de la noi din țară. Vorbim de mii de euro pentru o singură ediție. Au fost luni întregi în care candidații s-au plimbat prin diferite platouri, în speranța că vor reuși să convingă publicul de acasă. Ce a urmat i-a făcut pe mulți politicieni să-și schimbe atitudinea.
După ce au dat o avere pentru promovare, candidații la alegerile prezidențiale au constat că pe primul loc a ieșit Călin Georgescu, un om care rar a fost la TV. Nu l-au ajutat deloc aparițiile media, ci platforma TikTok, dar și alte rețele de socializare. Din această situație s-a văzut ceea ce încerc să spună specialiștii în comunicare de ani buni: ne apropiem de „moartea” televiziunii.
Publicul s-a mutat de pe TV pe telefon. Oamenii nu mai au timpul sau răbdarea de a sta în fața televizorului. Preferă să se uite la un conținut compact, cu o durată scurtă, care poate fi schimbat cu ușurință. Dată fiind situația, este de așteptat ca Digi 24, Antena 3 CNN și alte posturi să aibă de suferit în viitor, în special în primăvară, când vor fi noile alegeri.
CITEȘTE ȘI: Schema prin care un român a reușit să se cazeze gratuit la hoteluri și să mănânce pe săturate. „Nota de plată” a venit abia la ani buni de când a făcut pagubă în HoReCa
„Romanian Ecommerce Report 2024”, studiul realizat de MKOR la comanda VTEX (NYSE: VTEX), platforma entreprise compozabilă și completă arată deja că 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
PSD: 37 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei au fost alocate pentru publicitate media, 10 milioane pentru campanii online și 11 milioane pentru vestimentație;
PNL: 4,2 milioane de lei, din care 700.000 de lei pentru online și 700.000 de lei pentru media;
AUR: 1,87 milioane de lei pentru campaniile online;
USR: 1,2 milioane de lei, din care 812.000 lei au fost destinate sondajelor.
După ce au dat asemenea sume, nu este de mirare de ce mulți au decis să mai rărească aparițiile la Antena 3 și Digi și să-și facă TikTok.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Salariul inimaginabil pe care îl câștigă un IT-ist român în Elveția. Poate să-și cumpere penthouse după un an de muncă