Pe data de 24 decembrie, chiar în Ajunul Crăciunului, ASF a arătat care vor fi noile tarife de referință pentru polițele RCA. Creșterea medie față de luna iulie va fi de aproape 10%. Nu este vizat prețul de vânzare, în mod direct. Acești parametri joacă, însă, un rol esențial pentru stabilirea unui preț, în următoarele 6 luni, respectiv 12.
Firma de audit KPMG este cea care a avut sarcina de a calcula noile tarife de referință. Campania are un contract cu ASF și a utilizat baza de date din ultimii 5 ani, calculând de la 31 decembrie 2023.
Iată care sunt noile tarife pentru persoanele fizice:
Iată lista completă cu noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile pentru persoanele juridice, dar și cele pentru autovehicule de transportul bunurilor:
CITEȘTE ȘI: Cele 8 produse care dispar de la Lidl înainte de Revelion. Retailerul vine cu o specială de articole pentru petrecerea dintre ani
În luna aprilie a anului 2023 a fost introdusă plafonarea prețurilor pentru RCA. De atunci, măsura a fost prelungită în repetate rânduri, pentru a nu exista dezechilibre pe piața asigurărilor. Măsura, cel puțin în viziunea premierului, a fost benefică, motiv pentru care a fost prelungită până în anul 2025.
În acest timp, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va continua să monitorizeze piața și să intervină în cazul în care vor fi dezechilibre.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Prelungim plafonarea preţurilor la poliţele RCA cu încă 3 luni, până la 31 martie 2025, la propunerea ASF. Vrem să preîntâmpinăm apariţia unor dezechilibre în piaţă şi să prevenim creşterea preţurilor pentru aceste poliţe. Plafonarea a fost decisă în aprilie 2023, şi prelungită succesiv, iar efectul a fost calmarea pieţei RCA”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Măsura prin care prețurile vor fi plafonate cel puțin până la data de 31 martie 2025 a venit deja și cu un val de critici din partea experților:
„Cu cât se prelungeşte mai mult aceasta măsură, cu atât reculul pieţei va fi mai dur, cu efecte imediate în preţurile produselor de asigurare. Prioritatea autorităţilor ar trebui să fie gradul de cuprindere în asigurare, care este aproximativ 70%, conform datelor furnizate de ASF în rapoartele oficiale (numar poliţe valide vs număr vehicule înmatriculate)”, susţine în scrisoare Dorel Duţă, preşedintele UNSICAR.
CITEȘTE ȘI: Dezastru total pentru Vlad Pascu, chiar înainte de sărbători. „Cadoul” magistraților i-ar putea aduce o pedeapsă mult mai mare pentru accidentul de la 2 Mai