Desertul cunoscut din România și iubit de foarte mulți oameni va ajunge un lux. Acest aliment banal care poate fi regăsit pe rafturile multor magazine se va scumpi drastic în urma noilor norme care prevede schimbarea rețetei, lucru care va duce la prețuri mult mai mari.
Românii vor trebui să scoată, din nou, mai mulți bani din buzunar dacă doresc să aibă pe masă gemuri, dulcețuri și marmelade. Ministerul Agriculturii a decis alinierea la noile norme europene care fac referire la reducerea conținutului de zahăr. Schimbarea vine cu două vești: una bună, iar cea de-a doua mai puțin bună. Vestea cea bună constă în faptul că produsele vor conține mai multe fructe, ceea ce reprezintă o calitate superioară, în timp ce cea de-a doua prevede o creștere de prețuri de cel puțin 10% în cazul acestui tip de produse, fiind încă o povară financiară pentru români.
Un producător local din județul Neamț, a afirmat că această decizie vine cu un impact puternic, spunând că în ultimii ani, consumul de dulcețuri a scăzut semnificativ deoarece multe produse conțin prea mult zahăr și prea puține fructe. Astfel, noile norme îi va obliga pe producători să crească actuala cantitate de pulpă de fructe, ceea ce va îmbunătăți gustul, dar vor crește și prețurile. Astfel, dacă până acum erau folosite 350 de grame de pulpă pentru kilogram de gem, noile reglementări impun un minim de 450 de grame de fruct.
Cristina Socea, producător de gemuri artizanale din 2011 subliniază dificultățile legate de schimbarea etichetelor. Noile etichete trebuie să includă informații în detaliu despre conținutul exact de fructe, apă și alte ingrediente. Chiar dacă această transparență este benefică pentru consumatori, pentru producători reprezintă costuri extra. În Maramureș, și alți producători se confruntă cu aceeași problemă.
Un alt producător, Ioan Marian, consideră că aceste noi reglementări vor aduce beneficii pentru sănătate, însă presiunea financiară va fi resimțită de către consumatori.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Produsele naturale, cu mai multă pulpă, sunt mult mai benefice pentru sănătate. Totuși, mulți români aleg cel mai ieftin produs, nu pe cel de calitate”, a spus acesta.
Prețurile produselor locale variază în prezent între 15 și 30 de lei pentru un borcan, în timp ce dulceața de cireșe amare, de exemplu, poate ajunge și la 50 de lei. Având în vedere prețurile majorate, aceste deserturi tradiționale ar putea deveni un lux pentru mulți români. Nutriționistul Iulia Trif încurajează consumatorii să citească etichetele și să aleagă produse cu mai puțin zahăr și mai mulți nutrienți: „Produsele mai sărace în zahăr sunt mai calitative și mai sănătoase”.
VEZI ȘI... Cât costă cea mai lungă călătorie cu trenul? Traversezi 13 ţări timp de 21 de zile, preţul nu este deloc unul mic