După ce ani la rând industria IT din România a cunoscut o dezvoltare uluitoare, se pare că aceasta ar putea intra într-o criză acută în viitorul apropiat. Pe lângă efectele controversatei „ordonanțe trenuleț”, acest domeniu a fost măcinat de-a lungul timpului și de alte probleme. În acest context, previziunile specialiștilor nu sunt deloc optimiste.
Domeniul IT a fost vreme de mulți ani un adevărat paradis pentru angajați, dar și pentru antreprenori. Totuși, lăcomia angajaților, strategiile greșite ale companiilor și modificările legislative au transformat această industrie prosperă într-una instabilă.
Recent, prin intermediul rețelelor de socializare, un profesionist IT a făcut o radiografie sinceră și critică a pieței IT din țara noastră. Potrivit acestuia, între 2018 și 2022, acest sector a devenit o bulă care, inevitabil, a ajuns să se spargă. Criza industriei IT va afecta însă atât companiile cât și angajații. În plus, adoptarea „ordonanței trenuleț” a dus la pierderea facilităților fiscale și reducerea salariilor din IT, reprezentând o nouă lovitură pentru acest domeniu.
„Vorbeam mai demult cu prieteni de-ai mei care sunt antreprenori și au firme de IT. Între ei umblă de mult vorba că ce se întâmplă acum era absolut inevitabil.
Între 2018-2022 piața de IT din România a devenit o bula care se tot umfla de la o zi la alta. Cum? Firmele de servicii IT au început să răsară ca ciupercile după ploaie, în parte datorită favoritismului fiscal, dar în cea mai mare parte datorată faptului că piața din România era foarte competitivă pe plan internațional: calitate bună la prețuri accesibile. Găseai proiecte “la tot pasul”, cum s-ar spune.
Salariile au explodat într-un timp foarte scurt și din păcate nu corelau cu creșterea calității serviciilor, dimpotrivă. Oameni slabi primeau mulți bani pentru ca așa era piața, nu umpleau pozițiile altfel.
Ei bine, ca această realitate să funcționeze ca business, firmele au început să ceară mai mulți bani pentru serviciile oferite. De multe ori, pentru servicii mai slabe decât înainte, pentru că, așa cum am spus, competențele nu mai erau neapărat un factor de decizie pentru salariile mari”, a scris IT-istul pe rețelele de socializare.
(VEZI ȘI: Industria din România care ar urma să fie printre cele mai râvnite, în viitor. O mulțime de locuri de muncă vor fi create în domeniu)
De asemenea, IT-istul susține că această situație era previzibilă și că piața IT din România se confruntă acum cu o schimbare majoră. Se pare că singurele soluții pentru ca acest sector să redevină competitiv sunt reducerea salariilor și scăderea prețurilor serviciilor.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În încheiere, autorul a transmis un avertisment sumbru, subliniind că IT-ul ar putea deveni o profesie plătită pe baza meritocrației, cu salarii comparabile cu media națională.
„Profeția a fost că piața de IT din România se va prăbuși. Atâta timp cât 95% din piața românească de IT este de servicii de outsourcing, condiția numărul 1 era să rămânem competitivi. Din păcate, lăcomia noastră ca angajați și lăcomia patronilor de a se înhăma la mai mult decât puteau duce ne-au forțat să nu mai îndeplinim această condiție.
Singurul mod în care putem redeveni competitivi este să reducem salariile și companiile să ceară rate-uri mai mici. E posibil? Probabil, deși e greu, mai ales ca acum sunt mult mai mulți programatori decât în 2020. Are sens? Nu știu, mai ales cu evoluția rapidă a AI-ului. Părerea mea e ca în maxim 5 ani va decima nevoia de monkey coders.
În orice caz, devine din ce în ce mai clar pentru mine ca IT-ul va deveni o profesie ca oricare alta, plătită pe meritocrație, cu salarii la nivel cu media națională. Așa cum este deja în multe țări din vest. Îmi pare rău pentru juniori. Au nimerit niște vremuri foarte grele, și perspectivele sunt foarte încețoșate..”, a concluzionat profesionistul IT.
(NU RATA: Prăbușirea unui domeniu important din România nu mai poate fi evitată. Previziunile sumbre ale unuia dintre cei mai importanți jucători de pe piață)