Se schimbă buletinele în 2025 și 2026. În acest an vor fi emise cel puțin 3.350.000 de buletine electronice, după ce testele tehnice demarate anul trecut pentru implementarea acestui sistem avansat au fost întârziate. Iată cine poate să-și facă o carte de identitate cu cip în România, potrivit autorităților.
Buletinele electronice ar fi trebuit emise în toată țara încă de la sfârșitul anului trecut. Totuși, acțiunea a fost amânată din cauza unor probleme tehnice apărute în timpul testelor cu cipul ce urmează să fie folosit pe noile carduri.
Cipul folosit la noile buletine este avansat, dispunând de o interfață duală (contact și contactless) și de mult spațiu de stocare. În august 2024, MAI a demarat teste cu un cip mai nou, care este dintr-o generație tehnologică lansată acum 4 ani, spre deosebire de cipul mai vechi folosit în testele din 2021.
Testele tehnice au întâmpinat diferite probleme, precum conectarea sistemelor informatice, corectarea erorilor apărute sau funcționarea infrastructurii necesare pentru emiterea certificatelor digitale (care sunt stocate pe cipul noii cărți de identitate).
S-a lucrat și la testarea funcționării noilor cărți în colaborare cu serviciile publice de evidență a persoanelor, precum și la integrarea semnăturii digitale pentru a asigura securitatea acestora.
CITEȘTE ȘI: Documentul obligatoriu pe care toți proprietarii din România trebuie să-l completeze! Mulți credeau că a fost eliminat
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Chiar dacă nu a respectat termenul asumat de lansare a buletinelor electronice, România nu va pierde cei 150 de milioane de euro din fondurile europene PNRR, chiar dacă nu a avut loc în 2024. Data emiterii noilor cărți de identitate nu este o condiție pentru a primi acești bani.
Nu există o dată fixă pentru lansarea cărților electronice de identitate, fiind menționat doar termenul până la care trebuie emise 5 milioane de exemplare, respectiv 30 iunie 2026. Proiectul a fost început în aprilie 2024 și are ca dată de finalizare 30 iunie 2026.
MAI a estimat că, în 2025, vor fi emise cel puțin 3.350.000 de buletine electronice, eliberate doar la cererea cetățenilor. Principala funcție a noii cărți electronice de identitate va fi permiterea autentificării în sistemele informatice ale autorităților, inclusiv în sistemul de sănătate.
În egală măsură, actul permite, printre altele, eliberarea automată a certificatului de domiciliu, schimbarea adresei de domiciliu, programarea online pentru diverse servicii, reînnoirea certificatului digital de semnătură electronică sau crearea unui document digital care să înlocuiască fizic cartea de identitate, putând fi folosit pe un dispozitiv mobil.
CITEȘTE ȘI: Se înlocuiesc buletinele. Anunț pentru cei născuți înainte de 1970. Expiră pe 12 octombrie anul viitor