O decizie de ultim moment a venit cu privire la legea decontărilor în numerar. Aceste restricții urmau să intre în vigoare în curând, însă actul normativ care limita românii la plata cu cash ar putea cunoaște o amânare de câteva luni.
Plățile cu numerar urmau a fi restricționate în cazul achizițiilor de imobile sau autoturisme, lege care urma să intre în vigoare curând. Radu Marian, șeful Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe a venit cu anuțul în cadrul unei ședințe recente a comisiei prin care anunță că actul normativ ar putea fi amânat cu trei luni. Amendamentul care propune amânarea a fost aprobat și urmează a fi votat în Parlament.
Deputatul a afirmat că această decizie este necesară pentru a putea oferi un răgaz mai mare ajustării procedurale cu privire la transferurile electronice sau bancare, mai ales în cazul contractelor de vânzare-cumpărare între persoanele fizice. Această lege limita suma maximă care putea fi tranzacționată în numerar la 100 de salarii medii pe economie în cazul imobilelor (1,6 milioane de lei sau 80.000 de euro în 2025) și la 50 de salarii medii în cazul automobilelor. Suma care ar fi depășit această valoare putea fi procesată doar prin metodele electronice.
Modificările legislative arată eforturile României de a moderniza plățile și de a le alinia la practicile europene. În Uniunea Europeană, plățile cu numerar pentru sume mari de bani sunt reglementate foarte clar, iar limita este impusă la 10.000 de euro. Și în Ucraina există astfel de restricții, iar politicile au scopul de a combate evaziunea fiscală sau alte metode ilegale financiare, precum și utilizarea tehnologiei în economie.
Comisia Economie, Buget și Finanțe a creat anterior un grup dedicat optimizării transferurilor electronice în cazul tranzacțiilor imobiliare care avea scopul de a sprijini tranziția către acest tip de plată. Deputatul Radu Marian a mai subliniat că au fost făcute mai multe progrese în simplificarea documentației în cazul depunerilor de numerar la instituțiile financiare. Cu toate acestea, încă există provocări care necesită soluții cum ar fi diferențele de curs valutar în cazul tranzacțiilor realizate în altă monedă decât cea națională.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Odată cu această amânare, autoritățile au acum șansa de a perfecționa cadrul legal și procedural, astfel că noile reglementări vor putea fi implementate cu o mai mare ușurință. Decizia poate întârzia anumite beneficii ale limitării tranzacțiilor în numerar, însă se va asigura un proces mai solid și adaptat la nevoile cetățenilor.
VEZI ȘI... Premieră istorică pe piața mașinilor electrice, din 2025. După decenii de supremație, vehiculele clasice pierd teren în fața noilor autoturisme din această țară