De aproape un secol, bucureștenii trec aproape zilnic pe lângă o comoară inestimabilă, născută din suferința unei mame care și-a pierdut fiica mult prea repede. Sissi de România, despre care prea puțini au auzit până acum, a lăsa țării noastre o moștenire de sute de mii de lei.
O bijuterie ignorată de miile de oameni care trec zi de zi prin fața ei ascunde, de fapt, o poveste emoționantă. O familie îndoliată a decis să își transforme durerea într-o moștenire inedită pentru Capitală.
Nu există bucureștean care să nu știe și să nu se fi plimbat, măcar o dată în viață, prin Parcul Cișmigiu. Pe una dintre aleilei renumitei oaze de liniște și verdeață din inima orașului găsim o statuie ce înfățișează o tânără care toarnă apă dintr-un ulcior. La baza ei, stă inscripția:
ISVORUL SISSI
ÎNCHINAT SCUMPEI MELE COPILE
SISSI STEFANIDI
Este primul indiciu al istoriei tragice din care s-a născut domnița de piatră. Statuia - fântână a fost realizată în anul 1927, creația artistului Ion Dimitriu-Bârlad, la cererea Stefanidi, după moartea fiicei lor. Sissi Stefanidi avea doar 21 de ani când s-a stins din viață, în 1914.
Foarte multe informații despre destinul tragic al tinere nu există. Ceea ce știm este că mormântul ei din Cimitirul Bellu este păzit de doi mari îngeri de piatră.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Cu doi ani înainte apariției statuii din Cișmigiu, mama ei, Aretia Stefanidi a donat Conservatorului biblioteca muzicală a lui Sissi de România, ce conținea „peste două sute de volume mari, frumos legate”, valorând peste 700 mii lei în valuta vremii.
„Cu acest prilej, ziarul RAMPA publică o evocare semnată de CINCINAT PAVELESCU. Scriitorul o cunoscuse pe SISSI la „CONSTANŢA unde venise cu buna ei mamă, care o adora, să petreacă ultimele zile ale unei primăveri senine și calde”.
Cu prilejul acelei întâlniri, la cererea tinerei, CINCINAT îi oferă două exemplare de lux, legate la Paris, din volumul său de poezii recent apărut. Iată scrisoarea pe care SISSI ȘTEFANIDE i-o trimite lui CINCINAT PAVELESCU a doua zi: „Scumpe poete, am comis indiscreţia să-ţi iau două din cele mai elegante volume. Nu vreau să abuzez de generozitatea d-tale. Ingăduieşte-mi să-ţi restitui cel puţin echivalentul legăturii. Cu economiile mele din luna aceasta, nu ţi-aş putea plăti nici chiar valoarea primei poezii. Admiratoarea d-tale, SISY ŞTEFANIDE ”. În plic mai era și ”un bilet de o mie de lei, sumă fantastică pentru vremea dinainte de război”, se povestește pe pagina de Facebook „Curiozități din lumea întreagă”.