Clujul, unul dintre cele mai controversate orașe din România, ajunge să fie mai scump chiar și decât Franța. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a explicat motivul pentru care prețurile la imobiliare nu trebuie să scadă, nici măcar în viitor.
Este cunoscut tuturor faptul că orașul Cluj vine cu prețuri la imobiliare care nu pot fi explicate, astfel că de multe ori, acestea ajung să le depășească chiar și pe cele din țări dezvoltate ale Europei precum Franța. În cadrul unei emisiuni radio, primarul Emil Boc a explicat motivele pentru care acestea nu ar trebui să scadă, afirmând că „prețurile pot scădea doar prin diminuarea calității vieții, ceea ce ar duce la un oraș aglomerat, poluat și cu infrastructură inadecvată. Nu voi susține nu astfel de scenariu”.
Edilul a venit cu detalii referitoare la strategia sa de menținere a unui standard ridicat al vieții urbane, incluzând investiții de infrastructură, spații verzi, dar și servicii publice. Astfel, prețurile la imobiliare vor rămâne ridicate, fiind totodată susținute de cererea constată pentru locuințe calitative în oraș.
„Am creat parcuri, nu blocuri, și am expropriat terenuri pentru a oferi comunității locuri de recreere. Aceasta este direcția noastră,” a explicat Emil Boc.
Emil Boc promovează extinderea pe orizontală a orașului, astfel că zonele limitrofe se află în mijlocul său de interes atunci când vine vorba despre dezvoltare. Investițiile în proiecte majore precum metroul, trenul metropolitan și centura ocolitoare vor urma să transforme accesibilitatea către Cluj-Napoca. Potrivit primarului „vei putea ajunge în oraș din zone aflate la 100 de kilometri, mai rapid decât din unele cartiere mai îndepărtate”. Așadar, locuințele aflate în satele din jurul orașului, devin tot mai atractive pentru cei care doresc să își cumpere o casă, dar totodată și mai scumpe.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Un exemplu în acest sens este o casă din Mănăstireni, un sat aflat la aproximativ 50 de kilometri de Cluj. Această proprietate include trei case țărănești și un teren de 7.500 de metri pătrați, fiind evaluată la uriașa sumă de 750.000 de euro, același preț cu care ai putea cumpăra un castel în Franța. Descrierea proprietății scoate în evidență farmecul tradițional, dar și avantajele modernizării, făcând cumpărătorii cu buzunare adânci să ia în considerare achiziția sa.
De cealaltă parte, pentru aceeași sumă de bani, poți deveni proprietarul unui castel medieval de 340 de metri pătrați în Calviac-en-Perigord sau un domeniu de 1.000 de metri pătrați cu insulă privată în Vienne. Chiar dacă aceste prețuri din Cluj ar reflecta calitatea vieții oferită de regiune, în continuare nu pot fi explicate dacă ne raportăm la veniturile românilor, dar și la infrastructura care necesită multă dezvoltare.
„Clujul nu trebuie să devină un ghetou. Vom menține standardele ridicate și vom dezvolta zonele adiacente pentru a susține creșterea,” a concluzionat edilul Clujului.
VEZI ȘI... Conducerea Renault are toate motivele să se mândrească. Bolidul producătorului auto, mașina anului 2025 pe care o vor căuta o mulțime de șoferi