Pe data de 10 ianuarie, în jurul orei 15:49, a avut loc un cutremur în România, respectiv în apropiere de Dâmbovița. Institutul Național pentru Fizica Pământului a venit imediat cu precizări cu privire la seismul care abia a fost resimțit. Având o magnitudine mică, nu este de mirare de ce mulți nici nu au știut că s-a mișcat pământul.
Conform datelor transmise de INCDFP, seismul s-a produs lângă zona seismică Vrancea, Prahova și a avut o magnitudine de doar 3,2 pe scara Richter. A avut loc la o adâncime de 140 de kilometri. Dacă ar fi avut intensitate mai mare, ar fi fost resimțit și în împrejurimi.
„În ziua de 10 Ianuarie 2025, la ora 15:49:26 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, PRAHOVA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 140.0 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km SE de Brașov, 50km N de Ploiești, 57km SE de Sfântu-Gheorghe, 64km NV de Buzău, 72km NE de Targoviște, 91km V de Focșani”, a tramsmis Institutul Național pentru Fizica Pământului, pe Facebook și pe site-ul său oficial.
CITEȘTE ȘI: Produsele Kaufland care vor dispărea de la rafturi până pe 14 ianuarie. Șoferii au mare nevoie de astfel de accesorii, pentru a nu lua amendă
Un cutremur major în România ar putea duce la un risc imens, pe care mulți cetățeni nu îl conștientizează. În cadrul unei conferințe, Ștefan Prigoreanu, președintele Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR), a vorbit despre faptul că nu clădirile sunt principala problemă, ci ce ar urma după seism!
Fostul șef INFP spune că nu clădirile în sune trebuie să îngrijoreze, ci posibilitatea unui incendiu ulterior. Mulți români nu s-au gândit să își asigure locuințele și ar putea pierde totul, dacă se pune problema unui mare cutremur.
„Cel mai mare risc, ca urmare a cutremurului, este incendiul, iar incendiul înseamnă pagube materiale foarte mari, atât pentru persoanele fizice, care poate însemna pierderea a tot ceea ce au și necesită categoric intervenția statului, a administrației centrale, a administrației locale pentru ajutor.
Pentru orice operator economic, un incendiu major poate însemna întreruperea activității, cu pierdere de profit, neonorarea unor contracte și obligații, poate chiar insolvență și faliment. Bineînțeles, și neachitarea unor facturi către furnizori, cu un impact negativ asupra operatorilor economici”, a spus Ștefan Prigoreanu pentru DC News.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Noua „țeapă” în numele INS face ravagii. Escrocii imită aproape la perfecție instituțiile statului