Un cutremur cu o magnitudine de 4,2 a fost simțit în România marți, 4 februarie 2025. De această dată, nu intensitatea seismului a creat confuzie în rândul românilor, ci tocmai informațiile transmise de specialiștii de la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Două cutremure s-au produs în România, în zona seismică Vrancea, marți. Ambele evenimente au fost raportate de specialiștii de la INFP, însă precizările făcute au creat mai multă confuzie decât liniște.
La scurt timp după producere, pe pagina de Facebook a instituție a apărut un mesaj ce descria cutremurul de 4,2, dar în care se preciza și faptul că erau întâmpinate „unele dificultăți tehnice”.
În ziua de 04 februarie 2025, la ora 18:06:14 (ora locală a României) s-a produs în Zona seismica Vrancea, judetul Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 79.1km.
Intensitate macroseismică II.
Te-ar putea interesa și: Harta județelor în pericol, în caz de cutremur. Un seism major ar urma să producă daune semnificative în aceste zone din România
Confuza a apărut în momentul în care informațiile au fost comparate cu cele publicate pe site-ul INFP. Acolo, ora producerii cutremurului era alta: 16:06:14.
Dezbaterea a început în secțiunea de comentarii. Un român a intrebat de ce apare diferența. Altcineva i-a explicat că site-ul a trecut prin unele modificări, iar acum orele sunt menționate în UTC - Ora universală coordonată sau timpul universal coordonat.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Pe site scrie că a avut loc la ora 16:06:14.77 ! Care-i ora?”
„Ore UTC, daca adunam +2 iese ora buna. Probabil e conventie si la ei sa foloseasca ora standard ca punct de reper, nu cea locala.”
„Noul „aspect ” al site-ului a schimbat orele!”
Seismul a avut și o replică de intensitate mică. Potrivit specialiștilor, magnitudinea acesteia a fost de 2,4. Acest al doilea cutremur s-a produs la o adâncime de 80,3 kilometri.
Te-ar putea interesa și: Record de cutremure într-o zonă liniștită a țării. Trei seisme s-au produs în doar 15 ore