Dreptul la moștenire este unul foarte important pentru orice potențial moștenitor. Însă, în anumite condiții, legea prevede că îl poți pierde dacă nu acționezi imediat. Iată pașii pe care trebuie să îi faci dacă vrei să ai siguranța preluării bunurilor lăsate ca moștenire.
Potrivit juriștilor, dreptul de a moșteni le revine în virtutea legii persoanelor care au capacitatea de a moșteni, nu sunt nedemne, și dețin vocație la moștenire.
O veste bună pentru potențialii moștenitori, termenul de succesiune a fost prelungit de la doar 6 luni la un an, potrivit focuspres. Astfel, în conformitate cu art. 1103 alin. (1) Cod civil, „Dreptul de opțiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moșteniri”. Practic se operează o modificare față de Codul civil din 1864, aplicabil succesiunilor deschise anterior datei de 1 octombrie 2011. Anterior termenul prevăzut de lege în favoarea moștenitorilor era de doar 6 luni.
Altfel spus, persoana care nu acceptă moștenirea în termen de un an de la deschiderea acesteia va pierde dreptul de moștenitor. Se va considera că aceasta a renunțat la el în mod tacit.
CITEȘTE ȘI: Legea moştenirii 2024. Ce acte trebuie pentru succesiune. Mulţi români întâmpină probleme la notar
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Momentul de la care curge termenul de opțiune are însă și excepții. Astfel, art. 1103 alin. (2) prevede o serie de situații specifice în care termenul curge începând cu alte momente, astfel:
„a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii”.
În egală măsură, termenul de opțiune poate fi suspendat. Sau moștenitorul poate fi repus în termenul de opțiune potrivit unor reguli specifice. Însă, odată acceptată moștenirea, dreptul de moștenitor astfel consolidat devine imprescriptibil. Practic, el nu se mai poate pierde odată cu trecerea timpului, indiferent dacă se operează dezbaterea succesorală sau nu.
Așadar, răspunsul scurt la întrebarea după câți ani pierzi dreptul de moștenitor este:
În termen de un an de la deschiderea moștenirii, de către moștenitorii care nu au depus diligențe pentru acceptarea acesteia;
Niciodată, după ce moștenirea a fost acceptată.
CITEȘTE ȘI: Legea moştenirii 2024. Cine poate pierde dreptul la avere. Cum se face împărţirea exactă