Cum se pierde dreptul la moștenire. Îi poți spune adio dacă nu te încadrezi în acest termen. Ce prevede legea

Cum se pierde dreptul la moștenire. Îi poți spune adio dacă nu te încadrezi în acest termen. Ce prevede legea
📅 2024-11-24

Dreptul la moștenire este unul foarte important pentru orice potențial moștenitor. Însă, în anumite condiții, legea prevede că îl poți pierde dacă nu acționezi imediat. Iată pașii pe care trebuie să îi faci dacă vrei să ai siguranța preluării bunurilor lăsate ca moștenire.

Potrivit juriștilor, dreptul de a moșteni le revine în virtutea legii persoanelor care au capacitatea de a moșteni, nu sunt nedemne, și dețin vocație la moștenire.

Dreptul de opțiune succesorală se exercită în termen de un an

O veste bună pentru potențialii moștenitori, termenul de succesiune a fost prelungit de la doar 6 luni la un an, potrivit focuspres. Astfel, în conformitate cu art. 1103 alin. (1) Cod civil, „Dreptul de opțiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moșteniri”. Practic se operează o modificare față de Codul civil din 1864, aplicabil succesiunilor deschise anterior datei de 1 octombrie 2011. Anterior termenul prevăzut de lege în favoarea moștenitorilor era de doar 6 luni. 

Altfel spus, persoana care nu acceptă moștenirea în termen de un an de la deschiderea acesteia va pierde dreptul de moștenitor. Se va considera că aceasta a renunțat la el în mod tacit. 

CITEȘTE ȘI: Legea moştenirii 2024. Ce acte trebuie pentru succesiune. Mulţi români întâmpină probleme la notar

Sportpesurse.ro

FOTO Imagini incendiare cu soția lui Nicolae Mitea dezbrăcată, în mașina amantului însurat. Fostul fotbalist a aflat din presă despre infidelitățile Irinei

Sportpesurse.ro

Strigătul de disperare al nevestei unui șef de la Rapid. Femeia se teme pentru viața ei și cere ajutor pentru a scăpa de bărbatul violent: „Spune că vine după mine, mă pândește pe străzi, nu mai rezist”

În ce condiții se poate prelungi termenul de opțiune

Momentul de la care curge termenul de opțiune are însă și excepții. Astfel, art. 1103 alin. (2) prevede o serie de situații specifice în care termenul curge începând cu alte momente, astfel:

 „a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;

b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;

c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;

d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii”.

Când poate fi suspendat termenul de opțiune

În egală măsură, termenul de opțiune poate fi suspendat. Sau moștenitorul poate fi repus în termenul de opțiune potrivit unor reguli specifice. Însă, odată acceptată moștenirea, dreptul de moștenitor astfel consolidat devine imprescriptibil. Practic, el nu se mai poate pierde odată cu trecerea timpului, indiferent dacă se operează dezbaterea succesorală sau nu.

 Așadar, răspunsul scurt la întrebarea după câți ani pierzi dreptul de moștenitor este:

CITEȘTE ȘI: Legea moştenirii 2024. Cine poate pierde dreptul la avere. Cum se face împărţirea exactă

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri bugetul

Iisus Hristos sau clonă? AI Jesus te poate spovedi în o sută de limbi. „Pacea fie cu tine, frate”

Tăcerea care l-a înnebunit pe CTP. Necruțătorul gazetar a luat foc după ce l-a văzut pe președintele Klaus Iohannis că nu a oferit nicio declarație în ziua votului

Ciocolata cu jumări, produsul cu care un român vrea să dea lovitura pe piața culinară: „Dulce cu sărat se potrivesc întotdeauna!”

Panică în Bulgaria pentru toți șoferii. Românii pot fi primele victime ale deciziei Guvernului de la Sofia

Explozie de oferte la petarde pe Internet. Riști amenzi uriașe dacă vinzi articole explozive ilegale. În ce condiții intri la închisoare

Diana Șoșoacă, scandal uriaș la turul 1 alegeri prezidențiale. Poliția a intervenit după imaginile apărute

Noua Fâșia Gaza? Premierul Benjamin Netanyahu trece la nivelul următor. Mesajul subtil transmis Libanului

Escrocheria care i-a lăsat fără bani și mașini pe sute de bucureșteni. Tertipul uluitor prin intermediul căruia au fost înșelați oamenii

VIDEO HALUCINANT Țipete și batjocură la adresa lui Traian Băsescu în secția de votare. Fostul președinte, admonestat de responsabilul de secție: "Din cauza dumneavoastră"

Umilința Schengen continuă. Bulgaria ne-a luat fața. Oficial e 1 ianuarie 2025, dar România mai are de stat la ușă

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.