Echipa Jooble a pregătit câteva sfaturi practice care te vor ajuta să intri cu încredere la un interviu și să obții jobul pe care ți-l dorești.
Obținerea unui loc de muncă mult dorit vine cu foarte multă anxietate la pachet, în multe cazuri, în mod special înaintea și în timpul interviului de angajare. După căutări intensive pe un site joburi și găsirea, într-un final, a unui loc de muncă disponibil care să ți se potrivească, entuziasmul se pierde în fața anxietății.
Îți dorești să impresionezi și să obții locul de muncă dorit, însă teamă de eșec sau de a fi judecat, presiunea de a fi analizat și criticat pot pune stăpânire pe tine și îți pot cauza diverse probleme în timpul interviului. Din cauza anxietății poți uita lucruri esențiale, te poți încurcă în cuvinte, poți răspunde pripit întrebărilor sau poți părea nesigur pe tine.
Echipa Jooble ți-a pregătit câteva sfaturi practice care te vor ajuta să intri cu încredere într-un interviu și să obții jobul pe care ți-l dorești.
Pregătirea temeinică înainte de un interviu nu are rolul numai de a-ți crește șansele de reușită, ci și de a iți reduce considerabil anxietatea. Dacă studiezi și cunoști în detaliu informațiile despre compania la care dorești să te angajezi și cerințele postului pentru care aplici, ai un avantaj major în timpul interviului și poți avea mai multă încredere în tine.
Atunci când te simți pregătit, vei simți că ai mai mult control asupra situației și scazi foarte mult șansele de a fi luat prin surprindere de anumite întrebări sau informații care te pun în dificultate în timpul interviului.
Pregătește întrebări pertinente și răspunsurile tale la cele mai comune întrebări adresate în timpul interviului pentru poziția pentru care ai aplicat. Repetă-le cu voce tare și ajustează tonul și formularea ideilor pentru a părea sigur pe tine, chiar dacă simți anxietate. Pe parcursul interviului te vei putea destinde, văzând că aceste practici te ajuta și recrutorul are reacții pozitive.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Dacă și în urma pregătirii te simți anxios, o metodă care funcționează foarte bine în orice situație în care te confrunți cu anxietatea este să practici tehnici de respirație pentru relaxare.
Din cauza emoțiilor și anxietății, ritmul respirației se schimbă dintr-unul normal într-unul rapid și superficial, ceea ce poate crește senzația de panică.
Așadar, înainte de interviu, găsește un loc liniștit și, pentru câteva minute, încearcă respirația diafragmatică - inspiră lent și adânc timp de patru secunde, tine aerul în plămâni timp de încă patru secunde, apoi expiră lent timp de patru secunde. Repetând acest proces de câteva ori, ritmul cardiac va încetini, tensiunea din corp va scădea, ritmul respirației revine la normal și mintea îți va fi mai limpede.
O tehnică psihologică foarte puternică și eficientă folosită de o varietate de profesioniști și sportivi este vizualizarea. Tot ce trebuie să faci este să te așezi confortabil într-un loc liniștit, să închizi ochii și să vizualizezi cum interviul decurge bine și răspunzi calm și încrezător la întrebări. Vizualizează cum îți prezinți punctele forte și stabilești o conexiune pozitivă cu recrutorul.
Folosind această tehnică, vei putea să îți antrenezi subconștientul și să nu te mai gândești doar la scenariile negative din cauza anxietății. Vei reduce frică de necunoscut și vei putea, totodată, să practici răspunsurile la întrebările dificile, crescând siguranța de sine în timpul interviului.
Limbajul corpului, deși este ceva perceput în mare parte de interlocutorii noștri, el produce efecte și în starea noastră de spirit. Există numeroase cercetări în acest domeniu și, deși mulți oameni nu cred în puterea limbajului corpului, aceasta a fost confirmată în nenumărate rânduri prin studii științifice. Aceste studii au demonstrat ca poziția corpului poate influența nu doar felul în care suntem percepuți, ci și felul în care ne simțim. Astfel, posturile deschise cum ar fi statul drept, gesturile calme și menținerea contactului vizual denotă încredere de sine și profesionalism.
O postura încordată, aplecată, mâinile încrucișate la piept, privirea în podea sau evitarea contactului vizual pot lăsa o impresie de nesiguranță și pot crește anxietatea.
Folosește aceste tehnici și, în același timp, găsește alte ritualuri și tehnici de relaxare care ți se potrivesc și folosește-le înainte de un interviu important. Vei scădea anxietatea și îți vei crește șansele de reușită.