În anul 2025, taxele de drum din România vor suferi modificări semnificative, o măsură care se așteaptă să aibă un impact atât asupra șoferilor autohtoni, cât și asupra celor străini și implicit asupra celor transfrontalieri. Potrivit unei publicații de la Tollwayr, cadrul actualizat de taxare este conceput în special pentru a finanța infrastructura care necesită modernizare și pentru a se alinia, totodată, politicilor de transport ale Uniunii Europene (UE).
Iată o analiză detaliată a modificărilor și ce presupun acestea pentru șoferii transfrontalieri.
Una dintre cele mai mari schimbări cu privire la sistemul de taxare îi vizează exclusiv pe transportatorii de mărufuri. Aceștia vor trebui să achite o taxă în funcție de distanța parcursă și de clasa de poluare, conform publicației regionale online Banatul Azi. În prezent, aceștia plătesc taxa de drum în funcție de perioadă. Însă din 2026, acest lucru se va schimba.
De asemenea, trecerea la taxarea bazată pe distanță reflectă angajamentul României de a adopta o tarifare echitabilă și eficientă a utilizării drumurilor, în conformitate cu Directiva UE privind eurovinieta.
De reținut că pentru autoturismele și autovehiculele de până la 3,5 tone, taxa se va achita în continuare în funcție de perioadă și norma de poluare, regăsindu-se sub aceeași denumire, de rovinietă.
Taxa de drum bazată pe distanța parcursă va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026, potrivit obiectivelor stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Tarifele vor fi reglementate printr-un Ordin emis de Ministrul Transporturilor. Costurile aferente utilizării infrastructurii de drumuri vor crește considerabil, vinieta pentru camioane va putea ajunge la 7.000 de euro anual pentru un parcurs de 100.000 km pe autostradă, o creștere de aproape șase ori față de tariful actual de 1.210 euro.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Termenul-limită pentru finalizarea proiectelor de infrastructură rutieră finanțate prin PNRR este august 2026. România are ca obiectiv construirea a 450 de kilometri de autostradă, dintre care 100 km pe Autostrada Bucureștiului, Drumul Expres Craiova–Pitești și 70 km pe Autostrada Transilvania (3 loturi). Cu toate acestea, chiar și cu aceste realizări, rețeaua națională de drumuri rapide nu va reuși să se dubleze față de nivelul actual de 994 km, după cum precizează Economedia.ro.
Deisgur că aceste modificări la nivel european descurajează transportul cu mărfuri pe distanțe lungi sau pe întreaga lungime a unei țări. În multe state, transportul feroviar devine o alternativă mai competitivă, fiind, totodată, o variantă mai ecologică. Locomotivele electrice, alimentate cu energie regenerabilă, oferă o soluție de transport cu emisii zero, contribuind la reducerea impactului asupra mediului.
Pentru șoferii transfrontalieri care călătoresc prin România, înțelegerea noilor reglementări privind taxarea este esențială. Vestea bună este că metodele de plată sunt simplificate prin intermediul platformelor digitale, cu sisteme de colectare electronică a taxelor de drum (ETC) conectate la dispozitivele de la bord pentru călătorii transfrontaliere fără probleme.
EUR-Lex menționează că taxarea pe distanță încurajează utilizarea eficientă a drumurilor și reduce emisiile prin descurajarea călătoriilor inutile și recompensarea vehiculelor ecologice.
Sistemul de taxare din România va include stimulente pentru vehiculele cu emisii reduse și pentru vehiculele electrice, oferind reduceri de până la 50% în comparație cu tarifele pentru vehiculele similare care funcționează cu motorină. Aceste măsuri se aliniază la obiectivele de durabilitate ale UE, care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030.
Modificarea taxelor de drum în România în 2025 reprezintă o schimbare majoră în ceea ce privește tarifarea utilizării drumurilor, ce-i afectează pe unii șoferi transfrontalieri. În timp ce sistemul promite beneficii economice și ecologice, pregătirea va fi esențială pentru cei care navighează printre schimbări. Șoferii transfrontalieri și companiile de transport de marfă ar trebui să înceapă să se adapteze acum pentru a asigura tranziții fără probleme atunci când noile reglementări intră în vigoare.