Trenurile poloneze comandate de România vor ajunge în Bucureşti în 2025, spre nerăbdarea românilor nevoiţi să călătorească în garnituri învechite şi care înregistrează întârzieri din ce în ce mai mari. Cele 62 de unităţi vor fi livrate către Căile Ferate România.
Producţia trenurilor PESA a început deja, acestea urmând să ajungă în ţara noastră pentru probe chiar la mijlocul anului viitor. Abia în 2026, însă, cetăţenii vor putea călători în garnituri noi, la standarde europene.
„Producătorul a programat pentru sfârșitul semestrului I 2025 aducerea primului tren în România pentru testările în vederea autorizării de circulație. Trenurile vor fi predate spre exploatare în serviciul public celor șase operatori sub contract pe 10 ani, după o metodologie care a ținut cont de cota de piață a fiecăruia”, spun cei de la ARF (Autoritatea pentru reformă Feroviară).
Citeşte şi Săgeata roșie și-a aflat traseul pe care va circula în viitor. În ce gări va opri cel mai modern și spectaculos tren din flota Căilor Ferate Române
Trenurile poloneze care vor ajunge în România în 2025 vor schimba modul în care călătoresc românii cu CFR. Garniturile şi locomotivele învechite vor fi înlocuite cu unele noi şi ne vom alinia, în sfârşit, standardelor europene.
„Vehiculele oferite Căilor Ferate Române sunt de ultimă generaţie, unităţi multiple electrice fabricate de PESA. Sunt suma experienţei companiei noastre acumulată în producţia de EMU (electrical multiple units - n. red) de-a lungul anilor şi le oferim şi clienţilor din Polonia, Cehia şi Bulgaria“, au transmis oficialii PESA, conform celor de la Ziarul Financiar.
Cele 62 de trenuri au costat 3,2 miliarde de lei, anunţă CFR. De asemenea, cei de la PESA vor construi şi trei depouri în România, ocupându-se astfel şi de întreţinere şi service, dat fiind numărul mare de trenuri.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Dincolo de acestea, Sorin Grindeanu a promis că în următorii ani vor circula 189 de trenuri noi şi 39 de locomotive pe reţeaua feroviară românească, mai ales pe rute scurte, în jurul oraşelor mari.
Tramvaiele produse în uzinele poloneze din Bydgoszcz și Minsk Mazowiecki circulă deja în orașe precum Iași, Craiova Cluj, Varșovia, Kiev, Sofia și Moscova.
Finanţarea pentru trenurile poloneze este asigurată din Programul Transport (PT) 2021 - 2027, cu o cofinanţare de la bugetul de stat, contractual fiind împărţit în trei loturi:
Lotul 1 - 20 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători pe rutele Bucureşti Nord - Ploieşti Sud - Adjud, Iaşi - Paşcani - Suceava, Bacău - Paşcani;
Lotul 2 - 23 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători pe rutele Braşov - Gheorgheni, Arad - Timişoara - Caransebeş, Huedin - Cluj - Bistriţa;
Lotul 3 - 19 rame electrice regionale RE-R, destinate transportului feroviar de călători pe rutele Bucureşti Nord - Ploieşti Vest - Braşov, Bucureşti Nord - Roşiori, Bucureşti Nord - Bucureşti Obor/Fundulea, Constanţa - Feteşti.
Mai mult, alte 20 de rame electrice destinate “serviciilor publice obligatorii de transport feroviar de călători de mediu şi lung parcurs RE-IR2” vor fi utilizate pe următoarele rute:
Cluj Napoca - Sighişoara - Braşov;
Cluj Napoca - Alba lulia - Simeria- Târgu Jiu - Craiova;
Braşov - Ploieşti - Buzău - Focşani - Bacău - Paşcani - Iaşi/Suceava;
Galaţi - Mărăşeşti - Bacău - Paşcani - laşi/Suceava;
Galaţi - Brăila - Făurei - Feteşti - Constanţa (Mangalia);
(Mangalia) - Constanţa - Feteşti - Brăila - Mărăşeşti - Bacău - Paşcani - Iaşi/Suceava;
(Giurgiu) Bucureşti - Ciulniţa - Călăraşi.
Citeşte şi Salvarea turiștilor pentru cozile de pe DN 1. Primul tren Alstom Coradia, pus în circulație, pe ruta București - Brașov