Alegerile prezidenţiale se apropie cu paşi repezi, românii fiind aşteptaţi la urme duminică, 24 noiembrie 2024. Primul scrutin va avea loc în intervalul orar 7:00 – 21:00, iar cetăţenii vor pune ştampila de vot pe numele candidatului preferat. Desigur, aceştia trebuie să ştie cum arată buletinul de vot şi ordinea politienilor care doresc să ajungă la Cotroceni.
Biroul Electoral Central a anunțat încă din luna octombrie lista definitivă a candidaților şi tot atunci a fost stabilită ordinea de înscriere pe buletinele de vot, prin tragere la sorţi:
Elena Lasconi - Unirea Salvați România;
George Simion - Alianța pentru Unirea Românilor;
Marcel Ciolacu - Partidul Social Democrat;
Nicolae Ciucă - Partidul Național Liberal;
Hunor Kelemen - Uniunea Democrată Maghiară din România;
Mircea Geoană - candidat independent;
Ana Birchall - candidat independent;
Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru - Alternativa pentru Demnitate Națională;
Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie;
Ludovic Orban - Forța Dreptei (RETRAS);
Călin Georgescu - candidat independent;
Cristian Diaconescu - candidat independent;
Cristian-Vasile Terheș - Partidul Național Conservator Român;
Silviu Predoiu - Partidul Liga Acțiunii Naționale.
Citeşte şi Probleme înainte de primul tur alegeri prezidențiale 2024. Derapajul nu a trecut neobservat de autorități. Decizia anunțată de CNA
Românii care urmează să voteze următorul preşedinte al României pentru cinci ani sunt curioşi să afle cum arată buletinele de vot pentru a fi pregătiţi atunci când când vor pune ştampila de vot. Puţini cetăţeni ştiu, de exemplu, că acestea sunt tipărite de către Regia Autonomă "Monitorul Oficial", ţinându-se cont de anumite detalii.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Buletinele de vot se imprimă de către Regia Autonomă "Monitorul Oficial", cu litere de aceeaşi mărime şi aceleaşi caractere şi cu aceeaşi cerneală, în atâtea exemplare câţi alegători sunt înscrişi în listele electorale permanente, cu un supliment de 10%, la care se adaugă numărul estimat al buletinelor de vot necesare pentru secţiile de votare din străinătate.
În acest sens, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) comunică Biroului Electoral Central (BEC) numărul alegătorilor cu domiciliul în România înscrişi în Registrul electoral, iar Ministerul Afacerilor Externe comunică Biroului Electoral Central numărul estimat de buletine de vot necesare pentru secţiile de votare din străinătate”.
Autoritatea Electorală Permanentă a publicat un model pentru ca cetăţenii să vadă exact cum arata buletinul de vot la aceste alegeri prezidenţiale.
Fiecare alegător trebuie să respecte o serie de reguli în secţia de votare pentru a se asigura că votul va fi luat în considerare. De exemplu, stampila trebuie pusă cu atenţie în interiorul unui singur pătrat de pe buletinul de vot pentru a se vedea clar intenţia alegerii unui anumit candidat.
Un alt lucru important de care românii trebuie să ţină cont este respectarea intimităţii votului, aceştia neavând voie să fotografieze sau să filmeze buletinul de vot. Conform art. 90 din Legea nr. 115/2015, acest gest este sancționat cu amendă între 600 și 1.000 lei.
Mai mult, este interzisă intrarea a mai multor persoane în acelaşi timp în cabină, cu excepţia cazului în care un alegător are nevoie de ajutor din motive importante, acesta având nevoie de aprobare din partea preşedintelui biroului electoral.
Citeşte şi Cum va fi vremea în ziua alegerilor prezidenţiale? România, afectată de vortexul polar în următoarea perioadă