Românii se pregătesc să voteze la alegerile parlamentare 2024, însă mulţi nu au habar cum arată buletinele de vot. Acestea au fost aprobate de către Autoritatea Electorală Permanentă, dimensiunea lor fiind corespunzătoare formatului A4. Pe o pagină sunt, de obicei, patru chenare.
„Autoritatea Electorală Permanentă adoptă prezenta hotărâre: Art. 1. – Se aprobă modelul, dimensiunile şi condiţiile de tipărire ale buletinelor de vot care vor fi folosite în secțiile de votare pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, prevăzute în anexa nr. 1. Art. 2. – Se aprobă modelul, dimensiunile şi condiţiile de tipărire ale buletinelor de vot prin corespondență care vor fi folosite pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, prevăzute în anexa nr. 2”, se arată în comunicatul AEP.
Citeşte şi Alegerile parlamentare 2024. Prezenţa la vot în Diaspora, surprinzătoare. Ce este diferit faţă de 2020?
La alegerile parlamentare 2024, s-au înscris 31 de partide și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților naționale. Cât despre buletinele de vot este important de ştiut că acestea sunt de două tipuri: unul pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat, fiecare foaie conţinând mai multe pătrate pe care sunt înscrise listele de candidați sau numele candidaților independenți. Aceştia sunt identificați prin nume, prenume și apartenență politică, în cazul alianțelor electorale.
Secţiile de votare din ţară se vor deschide la ora 07:00 şi se vor închide la 21:00. În cazul în care se află persoane la coadă în momentul închiderii, acestea vor putea vota până la ora 23:59.
„În exterior, pe prima pagină a buletinului de vot se găsesc următoarele: Se înscrie denumirea județului; în cazul municipiului București se înscrie „MUNICIPIUL BUCUREȘTI”; în cazul buletinelor de vot tipărite pentru cetățenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării se înscrie „STRĂINĂTATE” Se înscrie sintagma „SENATULUI” sau „CAMEREI DEPUTAŢILOR”, după caz Se înscrie data votării”, potrivit AEP.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În interior, este notată denumirea integrală a partidului politic, a alianţei politice, a alianţei electorale, a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale sau, după caz, sintagma „candidat independent”.
“Se înscrie semnul electoral: între denumirea partidului politic, a alianţei politice, a alianţei electorale sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi semnul electoral se păstrează o distanţă de cel puțin 3 litere. În patrulaterele destinate candidaturilor independente nu se imprimă semne electorale.
Se înscriu prenumele și numele candidaţilor pentru funcția de senator sau deputat, după caz, pe două coloane, iar în cazul alianţelor și apartenenţa politică prin denumirea abreviată a partidului politic, după care patrulaterul se închide. În dreptul fiecărui candidat se înscrie numărul de ordine corespunzător din lista de candidați depusă de formațiunea politică.
Pentru fiecare candidat independent se imprimă câte un patrulater distinct, în partea finală a buletinului, de vot; aceștia vor fi înscriși în buletinul de vot în ordinea înregistrării candidaturilor”.
Desigur, la alegerile parlamentare 2024, românii trebuie să ţină cont de anumite reguli pentru ca votul să fie luat în considerare:
Votul este secret și nu poate fi exercitat în numele altei persoane.
Alegătorii votează individual, într-o cabină de vot închisă.
Buletinul de vot este ștampilat în patrulaterul corespunzător listei sau candidatului preferat.
Este interzisă fotografierea sau filmarea buletinului de vot, orice astfel de încercare fiind considerată contravenție.
După aplicarea ștampilei cu mențiunea „VOTAT”, buletinul este îndoit astfel încât ștampila de control să fie vizibilă, și este introdus în urnă.
Ștampila utilizată pentru vot este predată președintelui secției de votare, care aplică o ștampilă pe actul de identitate al alegătorului, indicând data scrutinului.
Citeşte şi Traian Băsescu, scuturat public de Gigi Becali, după ce l-a criticat pe Călin Georgescu. Miliardarul n-a avut pic de milă pentru fostul șef al statului