Coșmarul fumătorilor din România se apropie, autoritățile din mai multe state europene cer schimbări importante, ce îi vor afecta direct pe consumatori. Ce discuții se poartă la nivelul Comisiei Europene în privința celor care preferă produsele electronice de specialitate.
Vești proaste ar putea să vină, în viitorul apropiat, pentru fumătorii care preferă dispozitivele de vapat, ce se bucură de o popularitate tot mai mare în rândul românilor.
Țigările electronice ar putea fi taxate, dacă inițitiva unui grup format din 16 state ale Uniunii Europene va fi pus în aplicare.
La mijlocul lunii decembrie, pe masa Comisiei Europene a ajuns o cerere nouă: includerea produselor precum țigările electronice în directiva privind taxarea produselor din tutun. În prezent, aceste dispozitive de vapat nu sunt incluse în legislația în vigoare.
Te-ar putea interesa și: Dezastru pentru fumătorii din România care au renunțat la țigările clasice. O nouă taxă ar urma să apară în toate țările UE pentru dispozitivele electronice
Proiectul a fost inițiat de Țările de Jos și se bucură de susținerea Croaţiei, Cehiei, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Letoniei, Slovaciei, Spaniei, Belgiei, Bulgariei, Irlandei, Sloveniei şi Portugaliei.
Miniștrii de Finanțe din aceste 16 state au trimis o scrisoare Executivului comunitar. În document, se susține că este necesară o revizuire a directivei europene din 2011, privind taxarea produselor din tutun.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În prezent, în contextul în care nu există nicio reglementare la nivel european ce să vizeze dispozitivele de vapat, fiecare ţară aplică reguli diferite cu privire la accize. Rezultatul: distorsionarea pieței unice.
„Conform actualei directive, majoritatea acestor produse nu pot fi taxate la fel ca produsele tradiţionale din tutun. Prevederile actualei directive sunt insuficiente sau prea limitate pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă administraţiile fiscale din ţările membre, având în vedere ofertele în continuă evoluţie ale industriei tutunului.
Din cauza deficienţelor actualei legislaţii europene, statele membre au luat măsuri adecvate la nivel naţional. Asta a dus la fragmentare, creând un mediu diferit şi, în cele din urmă, la perturbarea pieţei interne”, se precizează în scrisoarea consultată de Reuters.
Directiva pentru taxarea produselor din tutun ar fi trebuit să fie revizuită la sfârșitul anului 2022, însă a fost amânată. Acum, autoritățile vor ca noua Comisie, ce și-a început mandatul la 1 decembrie 2024, să rezolve urgent problema.
Ar putea astfel să apară modificări în ceea ce privește accizele, conținutul de nicotină, mesajele de pe etichetă, restricții de utilizare etc.
Te-ar putea interesa și: Țigări la jumătate de preț în România. Ilegalitatea care funcționează perfect pe Dunăre pentru românii care cumpără pachetele de la vecinii din Bulgaria