Coșmarul angajaților străini din România. Studiul care scoate la iveală realitățile dure de pe piața muncii din țara noastră

Coșmarul angajaților străini din România. Studiul care scoate la iveală realitățile dure de pe piața muncii din țara noa
📅 2025-01-15

În ultimii ani, numărul străinilor care lucrează în România a crescut foarte mult. Chiar dacă la o primă vedere ar părea că țara noastră este un paradis pentru aceștia, realitatea este cu totul alta. Un studiu efectuat recent, sub coordonarea cercetătorului Anatolie Coşciug, a scos la iveală detalii nebănuite despre greutățile pe care angajații străini le întâmpină în România.

Piața muncii din țara noastră a fost invadată în ultimii ani de angajați străini. Majoritatea acestora vin de pe continentul asiatic, în special din țările din Asia de Sud, precum Nepal, Sri Lanka, Pakistan, India și Bangladesh. Potrivit datelor, în prezent, peste 200.000 de cetăţeni străini lucrează în România.

Realitățile dure ale pieței muncii din România

În ciuda faptului că țara noastră pare un adevărat paradis pentru lucrătorii străini, realitatea este foarte dură. Aceștia se lovesc deseori de minciuni, patroni care îi obligă să lucreze până la epuizare, abuzuri, foamete, condiţii precare de trai şi de un sistem medical care nu ştie cum să se poarte cu ei.

Toate aceste detalii neștiute de pe piața muncii din țara noastră au fost scoase la iveală de studiul Bridging Communities An Exploratory Study on Labor Immigration in Romania, realizat recent sub coordonarea cercetătorului Anatolie Coşciug, director adjunct al Centrului pentru Studiul Comparat al Migrației.

„Principala provocare în cercetarea noastră a fost localizarea respondenților. Majoritatea imigranților nu vorbesc limba română, iar mulți dintre ei au doar o înțelegere de bază a limbii engleze. Identificarea potențialilor imigranți pentru a realiza interviuri în cadrul comunității lor a fost, de asemenea, extrem de dificilă. Chiar și cei care vorbesc limba engleză sunt adesea reticenți să participe, din cauza fricii de repercusiuni din partea angajatorilor lor.

Pentru a depăși acest obstacol, am implicat imigranți vorbitori de limba hindi și sinhaleză pentru a realiza interviuri cu imigranții care nu vorbesc limba engleză. Această strategie ne-a permis să includem un număr mai mare de participanți și să îmbunătățim diversitatea studiului”, se arată în deschiderea studiului.

(VEZI ȘI: Colosul internațional care caută 5.000 de angajați în Europa. Procesul de recrutare este rapid, iar salariile sunt neimpozabile)

Problemele majore ale angajaților străini din țara noastră

Sportpesurse.ro

Alina lui Victor Becali a încălcat regula machedonilor, iar tatăl său a recunoscut: „Așa a fost să fie”. Ce obicei aromân nu a respectat unica moștenitoare a impresarului

Sportpesurse.ro

A intrat peste Gigi Becali și a rămas mut de uimire când a văzut ce făcea milionarul. „Poate se supără că spun...”

În octombrie 2023, România avea un total de 200.243 de cetăţeni străini, din care 87% aveau permise de şedere temporară, iar restul erau beneficiari de protecţie internaţională. Cei mai mulţi angajaţi din afara României sunt în Bucureşti (26 %), lfov, Timiș, Cluj și Constanța.

În România, muncitorii străini nu beneficiază de un sprijin adecvat în ceea ce privește protecția socio-economică, chiar dacă, teoretic, Codul Muncii le garantează imigranţilor care muncesc aceleaşi drepturi cu ale românilor, cum ar fi: condiții de muncă și perioade de odihnă adecvate, beneficii de securitate socială, condiții de muncă sigure, salarii corecte și protecție împotriva discriminării. În realitate însă, situația nu este deloc așa cum este prevăzut în Codul Muncii. Mai mult, străinii care lucrează în domeniul livrărilor şi în bucătăriile restaurantelor sunt adesea expuşi situaţiilor de exploatare.

„Există și situații în care angajatorul îi înrobește, nu le oferă condiții de muncă decente, cazare, și nu mă mir că pleacă. Restul țărilor oferă azil. În Germania li se oferă azil, bani, li se caută un loc de muncă, cumva le este mai bine decât să rămână aici cu un angajator abuziv.

În alte companii de livrări, contractele au clauze care îi pun pe muncitori în imposibilitatea de a atinge țintele, iar astfel nu își primesc salariul. Trebuie să facă livrări după un anumit număr, în jur de 20-30 de livrări pe zi. Și nu reușesc să ajungă la acel punct. Și nu primesc salariul`”, au declarat reprezentanţii unei agenţii de recrutare.

(CITEȘTE ȘI: Ordonanța trenuleț intră adânc în buzunarele IT-iștilor. Marile companii tech nu vor compensa măsurile dure anunțate de Guvern)

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri bugetul

Rusia, colosul cu picioare de lut. Cum încearcă Vladimir Putin să evite colapsul economic al țării sale

Elevii geniali ai României au primit un drept major. Ministerul a implementat regula prin care școlarii capabili pot absolvi doi ani într-unul singur

Noul BAC blochează școlile din România. Elevii și profesorii, în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea. Cum a reușit Bacalaureatul să încurce sistemul de învățământ

La revedere mașini pe benzină și motorină. Țara din Europa care se desparte definitiv de autovehiculele pe combustie

„Eroarea” 1800 face ravagii pe WhatsApp. Capcana ce îi lasă pe români fără bani, explicată de o victimă

Răsplată 100 de lei de la Digi RCS RDS pentru români până la 19 ianuarie. Pentru a intra în posesia cadoului, clienții trebuie să activeze o opțiune la abonamentul tv

Chicineta din România vândută la preț de vilă. Cât a ajuns să coste o pseudo-garsonieră în Cluj Napoca

Sfidător în fața suspendării, Klaus Iohannis a ieșit la rampă. Planul președintelui a avut însă efect invers : „Mai așteptăm mult?”

Români umiliți de CTP fără jenă. Persoanele cu dizabilități care trebuie să beneficieze de un abonament gratuit au fost nevoite să îndure cozi interminabile

Val de concedieri pentru colosul Meta. Mark Zuckerberg le-a pus gând rău angajaților neperformanți

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.