Ordonanța Trenuleț, ce urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie, aduce o serie de schimbări pentru români. Printre ele, un sistem de coplată pentru vouchere de vacanță. Care sunt condițiile în care salariații vor mai primi acest tip de ajutor de la stat în 2025.
Duminică, 29 decembrie 2024, Ministerul Finanțelor a publicat forma finală a OUG ce prevede tăierile de fonduri bugetare în 2025.
Printre măsurile de austeritate ce ar urma să fie adoptate luni de Guvern se numără și una ce vizează acordarea de vouchere de vacanță angajaților.
Te-ar putea interesa și: Emoții pentru români după Sărbători. Ce prevede Ordonanța trenuleț, care intră în vigoare de la 1 ianuarie, referitor la pensii și salarii
Astfel, acestea devin opționale și se acordă doar celor cu salarii ce nu depășesc 8.000 de lei, în cuantum de 800 de lei, doar în cazurile în care serviciile turistice vor costa cel puțin 1.600 de lei.
„(2) Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificãrile și completãrile ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificãrile și completãrile ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitãțile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângã instituțiile publice, acordã vouchere de vacanțã în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cãrui salarii de bazã nete din luna anterioarã acordãrii acestora sunt de pânã la 8.000 lei.
Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizeazã pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 lei”, se precizează în documentul publicat de Ministerul Finanțelor.
Despre soarta voucherelor de vacanță a vorbit liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, după întâlnirea dintre sindicate, patronate şi premierul Marcel Ciolacu.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Datorită şi intervenţiei patronatului s-a decis că voucherele de vacantă rămân în vigoare, cu condiţia ca din 1.600 lei să existe o contribuţie din salariul propriu, a salariatului, pentru a obţine voucherul de 1.600, adică jumătate, 800 de lei.
Este opţională obţinerea voucherului de vacanţă. Dacă dai 800 lei vei beneficia de voucher, nu dai 800 de lei, nu beneficiezi de acest lucru. Vrei voucherul de 1.600 de lei, trebuie să contribui cu 800 de lei", a menţionat Bogdan Hossu.
Te-ar putea interesa și: Bonus de 1500 de lei de la stat pentru copiii din România de anul viitor. Banii de pe vouchere vor putea fi cheltuiți doar pe teritoriul țării noastre