Veste importantă pentru capacitățile strategice de apărare a țării noastre. Un contract în valoare de 946 de milioane de dolari ce vizează dotarea României a primit undă verde de la Pentagon.
Pentagonul a atribuit contractul de sute de milioane de dolari RTX Corporation, fosta Raytheon, recunoscut ca unul dintre cei mai mari producători din industria aerospațială și de apărare din lume.
Astfel, RTX va livra României sisteme de rachete Patriot suplimentare pentru a consolida capacitățile de apărare aeriană ale țării, potrivit The Defense Post.
Actualul contract reprezintă a treia comandă de sisteme Patriot pentru țara noastră, după achizițiile din 2017 și 2020.
Te-ar putea interesa și: Noul drum expres din Transilvania care o conectează rapid cu restul țării. S-a semnat contractul pentru șoseaua de mare viteză
Potrivit reprezentanților Pentagon, termenul de finalizare a livării a fost stabilit la 31 decembrie 2029.
Acordul prevede furnizarea de unități de foc Patriot, cu radare avansate, stații de control și rachete interceptoare. Contractul este un factor important pentru creșterea capacității României de a-și proteja cetățenii și infrastructura critică pe fondul amenințărilor tot mai mari din regiune, a declarat, pentru sursa citată, Pete Bata, vicepreședintele RTX.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Potrivit acestuia, investiția continuă a României în sistemele Patriot este „o dovadă a dedicării națiunii de a asigura securitatea colectivă, descurajarea și stabilitatea în întreaga Europă”.
„(RTX) se angajează să ofere României capacități avansate şi integrate de apărare antiaeriană și antirachetă”, a adăugat Bata.
Aparatele Patriot sunt un sistem de apărare aeriană cu rază lungă, cu eficiență în orice tip de condiții meteo. A fost creat pentru a contracara amenințări precum rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, rachete balistice și alte amenințări aeriene avansate.
„Patriot este fundaţia apărării aeriene pentru 19 țări, iar sistemul continuă să-și demonstreze eficacitatea împotriva amenințărilor aeriene avansate și a atacurilor de tip raid masive şi complexe”, a transmis RTX.
RTX a apărut în 2020, după fuziunea filialele aerospațiale ale United Technologies Corporation (UTC) și Raytheon Company. În prezent, compania are trei filiale: Collins Aerospace, Pratt & Whitney și Raytheon.
Te-ar putea interesa și: România se înarmează în 2025. Achiziții la foc continuu pentru dotarea și modernizarea sistemului de apărare al țării