În imediata apropiere a graniței Republicii Moldova cu România, în apropierea de zonele navigabile ale Ucrainei, se va construi un parc industrial anvergură. Parcul „Bolgrad Industry” are ca obiectiv transformarea într-un pol investițional al regiunii și fluidizarea relațiilor comerciale dintre cele trei state.
În regiunea Odesa, lângă satul Tabaki din raionul Bolgrad, la granița cu Republica Moldova, se pun bazele parcului industrial „Bolgrad Industry”, un obiectiv extrem de ambițios pentru economia regională.
Viitorul parc industrial va fi specializat în industria alimentară și energia alternativă. Conceptul de creare a parcului a fost aprobat de Consiliul Orășenesc Bolgrad în contextul ultimei ședințe din anul 2024, după o prezentare realizată online de către dezvoltator, arată comunicatul de presă emis de Primăria Bolgrad.
Inițiativa de înființare a acestui parc industrial aparține autorităților locale, cu scopul de a crește competitivitatea și atractivitatea investițională a regiunii. Proiectul și-a propus atragerea investițiilor pentru dezvoltare economică sustenabilă, crearea de noi locuri de muncă, diversificarea economiei locale, creșterea veniturilor bugetare, precum și stimularea antreprenoriatului, scrie bani.md
Potrivit primarului Serghei Dimitriev, parcul industrial va deveni un punct de sprijin major pentru dezvoltarea afacerilor în comunitate. Pe o suprafață de 46,5 hectare, vor fi amplasate întreprinderi din diferite domenii. Este vorba de procesarea produselor agricole, producția de băuturi, uleiuri vegetale, hidrogen și energie alternativă. Implementarea proiectului este planificată pentru anul 2026.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Inițiatorii sunt încrezători în atragerea finanțării, mizând pe amplasarea sa strategică, la granița cu Moldova și România, precum și pe accesul la apele navigabile ale Dunării.
CITEȘTE ȘI: Drumul din România, câștigat de Ucraina. O șosea expres importantă din țara noastră va fi construită de o companie ucraineană de profil
În Ucraina, dezvoltarea parcurilor industriale a început în anul 2012. În 2022, acestea au beneficiat de facilități fiscale și vamale: scutiri de TVA, taxe vamale pentru echipamente noi și impozit pe profit pentru o perioadă de 10 ani. Până în prezent, în Ucraina sunt înregistrate 86 de parcuri industriale, inclusiv „iPark” în raionul Odesa, „Podolsk” în orașul omonim și „Ecoport” în Novîe Beliari.
În prezent, pe terenul care va fi alocat obiectiului nu există clădiri sau construcții. Implementarea proiectului este planificată să debuteze în 2026. În această etapă, inițiatorii proiectului caută investitori și au motive justificate să spere că îi vor găsi. În primul rând, este vorba de poziția strategică a terenului – la granița a două state, unul dintre ele, România, fiind membru al Uniunii Europene. În egală măsură, proximitatea cu zonele Dunării de la granița cu Ucraina, oferind acces la Marea Neagră.
De adăugat că investițiile în noul parc industrial sunt estimate la o valoare de aproximatic 320 de milioane de grivne (7,35 milioane de euro).
CITEȘTE ȘI: România, colac de salvare pentru Republica Moldova. Măsurile imediate anunțate de autorități pentru țara vecină aflată în stare de urgență