A fost votat un concediu nou pentru angajaţii din România, însă puţini ştiu că pot beneficia de acest drept. Legea a fost votată în Parlament încă din noiembrie 2024.
Astfel, aceste zile libere se adaugă concediului clasic, însă nu mulţi dintre salariaţi au habar că le pot lua în anumite situaţii. Desigur, aceştia trebuie să îndeplinească o condiţie pentru a putea sta acasă, fiind un ajutor important pentru mulţi dintre cei care lucrează şi care au familii.
Citeşte şi Coplată pentru vouchere de vacanță, din 2025. În ce condiții vor mai primi salariații acest tip de ajutor de la stat, după „Ordonanța Trenuleț”
În luna noiembrie a acestui an a fost votat un concediu nou pentru angajaţii din România. Mai exact, este vorba despre salariaţii care au familii cu gemeni sau tripleţi, statul oferindu-le astfel posibilitatea de a sta acasă în primele şase luni de viaţă ale copiilor chiar dacă partenerul beneficiază şi el de acest drept.
Practic, proiectul prevede două opțiuni principale: acordarea simultană a concediului pentru creșterea copilului ambilor părinți sau angajarea unei persoane care să asiste la îngrijirea copiilor. Astfel, s-au adus modificări Ordonanței de Urgență 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului.
Legea nouă arată în felul următor:
Concediul simultan al ambilor părinți – Ambii părinți pot beneficia de concediu pentru creșterea copilului, cu condiția absolvirii unui curs de puericultură.
Angajarea unei persoane specializate – Statul susține angajarea unei persoane care să sprijine familia în îngrijirea copiilor. Aceasta trebuie să dețină un certificat de puericultură, să prezinte un cazier judiciar și un document medical care să ateste că nu suferă de boli psihice sau infectocontagioase.
Salariul persoanei angajate va fi echivalent cu salariul minim brut pe economie și va fi finanțat din bugetul de stat, prin Ministerul Muncii.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Dat fiind că este un concediu nou oferit angajaţilor români, aceştia trebuie să ştie că pentru a beneficia de zilele libere trebuie să depună o cerere specială la primăria de care aparţin în termen de zece zile de la externarea din spital/maternitate a copiilor.
Şi persoanele care sunt angajate să aibă grijă de copii trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Agenţiile pentru prestaţii sociale judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti încheie un contract individual de muncă cu normă întreagă, pe perioadă determinată, până la împlinirea de către copii a vârstei de şase luni. Acestea vor prezenta un certificat de cazier judiciar şi un document medical din care să reiasă că nu suferă de boli psihice sau boli infectocontagioase.
Citeşte şi 3 zile libere pe săptămână pentru angajați, găselnița statului pentru ca angajații să devină părinți. Măsura a fost luată din cauza crizei natalității din țara vizată