Printre locurile din țara noastră care oferă peisaje montane uluitoare se numără și Stațiunea Climaterică Sâmbăta de Sus. Situată în județul Brașov, la poalele Munților Făgăraş, stațiunea este cunoscută și datorită faptului că aici se află chilia părintelui Arsenie Boca. Astfel, de-a lungul anilor, a devenit un adevărat loc de pelerinaj pentru credincioșii din țara noastră.
Stațiunea Climaterică Sâmbăta de Sus este situată în județul Brașov, în zona montană Făgăraș, la o altitudine de aproximativ 700 de metri. Ea se află la o distanță de 90 de kilometri de orașul Brașov și la 20 de kilometri de orașul Fagăraș. Stațiunea este foarte apreciată de iubitorii de natură, oferind peisaje superbe și multă liniște, departe de zgomotul și agitația orașelor.
Sâmbăta de Sus este cunoscută în special pentru peisajele sale spectaculoase și traseele de munte variate, care fac din această stațiune un paradis pentru turiștii pasionați de drumeții, alpinism și alte sporturi de aventură. Una dintre principalele atracții ale stațiunii este Cascada Sâmbăta, situată în inima unei păduri de conifere și care are aproximativ 25 de metri înălțime.
Alte două puncte majore de interes ale stațiunii sunt chilia și izvorul părintelui Arsenie Boca, Chilia este situată în munții Făgăraș, pe Valea Sâmbetei, în apropierea Cabanei Sâmbăta. Aici, credincioși din toată țara vin să se roage, să depună flori și să aprindă o lumânare. Izvorul părintelui Arsenie Boca este situat în apropierea Mănăstirii Brâncoveanu Sâmbăta de Sus.
În plus, turiștii care ajung în această zonă pot vizita Muzeul Satului din Sâmbăta de Sus, care prezintă viața și cultura tradițională a acestei regiuni. Mănăstirea Brâncoveanu este un alt obiectiv important pentru turiști, deoarece aici a fost stareț, pentru o perioadă, părintele Arsenie Boca.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
(CITEȘTE ȘI: Orașul cu cei mai fericiți români a fost descoperit. Bucureștenii din cartierele de lux sunt la coada clasamentului)
Arsenie Boca s-a născut pe data de 29 septembrie 1910 în satul Vaţa de Sus din Munţii Zarandului. El a fost preot, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului, aflată la circa 100 de kilometri de locul său natal.
După instaurarea regimului comunist din anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră a autorităţilor. El a fost arestat și închis de mai multe ori, fiind acuzat că ar fi sprijinit Mişcarea Legionară. După eliberarea din închisorile comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. El a murit pe data de 28 noiembrie 1989, la Sinaia, însă dorința sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop.
(NU RATA: Orașul din România transformat în magnet pentru străini. 43 dintre comorile Europei devin atracția principală a localității din vestul țării, în următoarele săptămâni)