Parcul Arheologic Colosseum din Roma a semnat recent un parteneriat în valoare de 1,5 milioane de euro cu cei de la Aibnb care are ca scop principal promovarea „turismului conștient”. Înțelegerea include și punerea în scenă a mai multor lupte cu gladiatori, ceea ce a provocat mânia autorităților din cetatea eternă.
Colosseumul din Roma este unul dintre cele mai importante și bine păstrate structuri antice din lume. Timp de câteva secole, faimoasa arenă din capitala Italiei a fost centrul divertismentului public, aici organizându-se lupte între gladiatori, vânători de animale sălbatice și alte spectacole. În prezent, este unul dintre cele mai vizitate atracții turistice din lume, milioane de turiști venind aici în fiecare an.
Recent, reprezentanții Parcului Arheologic Colosseum din Roma au anunțat semnarea unui parteneriat de 1,5 milioane de dolari cu Airbnb care este menit să promoveze „turismul conștient”. Înțelegerea presupune și organizarea mai multor lupte cu gladiatori, care vor fi puse în scenă de opt turiști aleși prin tragere la sorți. Mai exact, aceștia vor avea ocazia să pună în scenă aceste lupte în Colosseum, urmând același drum subteran pe care legendarii luptători de la Roma îl parcurgeau în antichitate ca să ajungă în arenă.
Inițiativa face parte dintr-un program educațional ce va fi finanțat de Airbnb în cadrul parteneriatului semnat cu parcul arheologic din Roma. Înțelegerea dintre a fost anunțată chiar în perioada în care filmul Gladiatorul II se lansează în Italia.
(CITEȘTE ȘI: Reguli noi pentru românii care vor să viziteze un celebru oraș din Italia. Măsurile împotriva turismului excesiv nu mai pot fi evitate)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În ciuda faptului că inițiativa punerii în scenă a luptelor de gladiatori a fost prezentată drept o metodă creativă pentru atragerea vizitatorilor și strângerea de fonduri pentru restaurarea Colosseumului, ea a fost aspru criticată.
Enzo Foschi, un important politician din Italia, a criticat dur conducerea Parcului Arheologic Colosseum pentru că a fost de acord cu planul Airbnb în contextul în care multe orașe din Italia se luptă cu turismul excesiv.
„O cascadorie publicitară a Airbnb care, după ce a pus efectiv stăpânire pe centrul istoric, l-a distorsionat complet și l-a transformat într-un mare parc turistic, vrea acum să ridiculizeze Colosseumul. Nu suntem în Disneyland, suntem în Roma. Din când în când cineva pare să uite”, a declarat Enzo Foschi.
De asemenea, Alberto Campailla, coordonator al organizației nonprofit Nonna Roma, care se preocupă de problema locuințelor și a crizei alimentare, a subliniat că Airbnb și alte platforme de închirieri au provocat creșterea excesivă a prețurilor chiriilor în marile orașe, inclusiv la Roma.
„Airbnb și alte platforme de închirieri pe termen scurt îi alungă la propriu pe locuitorii din întregi cartiere, de la centre istorice până la cartiere suburbane”, a spus Alberto Campailla.
(NU RATA: Românii, spaima turiştilor, lângă Turnul Eiffel! Cum au fost filmaţi în Paris: "M-au remarcat!")