Autoritățile anunță demararea celui mai mare proiect educațional finanțat din bani europeni. Suma totală de 22 de milioane de euro va fi finanțată prin PNRR. Viitorul campus de învățământ dual va asigura formarea profesională a 700 de tineri, suplinind deficitul forței de muncă specializată de pe piața muncii.
Primăria Galaţi a lansat licitaţia pentru contractul în valoare de 74,7 milioane de lei (15 milioane de euro), pentru înființarea unui campus de învățământ dual pentru formarea profesională a 700 de elevi.
În acest context, a fost demarată construirea campusului profesional regional printr-un amplu consorțiul gălățean. Este format din Primăria municipiului Galați, ca lider de parteneriat, alături de Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu„ Galați, Thecon SRL, I.V Future, Șantierul Naval Damen Galați S.A, Grande Dolceria S.R.L., Inspectoratul Școlar Județean Galați și Inspectoratul Școlar Județean Brăila.
„Am lansat în licitație contractul pentru construirea campusului profesional. Campusul va fi construit pe strada 1 Decembrie 1918, la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”. Contractul lansat în licitație publică are o valoare estimată de 74,7 milioane de lei, iar ofertele sunt așteptate până pe 18 decembrie 2024”, a anunțat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Construirea campusului pentru învățământ profesional de la Galați vizează suținerea companiilor industriale din zona Galați – Brăila. Acestea se confruntă cu un deficit al forței de muncă specializată, în urma desființării școlilor profesionale.
Pentru a suplini lipsa acesteia, soluția este înființarea unităților școlare de „învățământ dual”. Reprezintă un echivalent al „învățământului profesional”, unități școlare unde să fie calificați muncitori pentru domeniile industriale de interes pe piața forței de muncă. Astfel, vor putea fi calificați de la lucrători pentru industria alimentară la profesii din industria construcțiilor navale, precum „lăcătuș constructor naval”, respectiv constructorul corpului navei sau „tubulator”.
CITEȘTE ȘI: Salarii de la 900 de euro! România are nevoie de 500.000 de specialiști în acest domeniu
Campusul va avea 10 ateliere de lucru, 8 ateliere pentru învăţământ dual preuniversitar și două alocate practicii studenților, potrivit economica.net. De asemenea, va pune la dispoziție 4 cămine pentru cazarea elevilor, 10 săli de clasă, bibliotecă, ateliere, săli multifuncţionale, sală de sport, cantină și o sală de mese cu capacitatea de 180 locuri, terenuri de sport etc.
Capacitatea de cazare a căminului pentru tinerii din alte localități este de minim 300 de elevi. Cele 10 ateliere de lucru sunt organizate și dotate în funcție de nivelul de calificare, 8 ateliere fiind destinate învăţământului dual preuniversitar (calificări profesionale de nivel 3, 4 şi 5). Două ateliere sunt destinate învăţământului universitar, mai exact practicii studenților (calificări profesionale de nivel 6).
În egală măsură, ansamblul mai cuprinde trei săli multifuncţionale. Campusul va mai dispune şi de spaţii pentru petrecerea timpului liber, respectiv trei terenuri de sport multifuncţionale, un parc și spaţii verzi. Anual la Galați vor fi formați profesional cel puțin 600 – 700 de tineri, mai arată inițiatorii proiectului.
CITEȘTE ȘI: Condiții ca în Elveția pentru studenții de la Carol Davila. Statul român investește o sumă record pentru viitori medicii