Orașul Constanța este renumit pentru clădirile sale istorice, multe dintre ele fiind adevărate bijuterii arhitecturale. Printre acestea se numără și imobilul care în trecut a fost sediul Franzelăriei Automate de Lux. În ciuda faptului că se află într-o avansată stare de degradare, clădirea a fost scoasă la vânzare pentru sumă uriașă.
În afara faptului că este situat la malul Mării Negre, orașul Constanța se face remarcat și prin clădirile sale istorice. Multe dinntre aceste imobile au o valoare arhitecturală uriașă, fiind adevărate atracții pentru turiști.
Printre clădirile emblematice ale Constanței se numără și cea în care a funcționat pe vremuri Franzelăria Automată de Lux. În trecut, parterul acestei clădiri era destinat unei firme de pâine și franzelărie de lux, iar în partea superioară erau spații locative. La momentul actual, imobilul reprezintă un pericol pentru trecători.
(VEZI ȘI: Comuna din România vânată de rechinii imobiliari nu este lângă București sau lângă Cluj Napoca. Se află la sute de kilometri de cei doi poli de interes ai țării)
Imobilul a fost construit în stil art deco, în perioada interbelică, de către Christea Costache. Clădirea are un regim de înălțime P+1 etaj și mansardă, însă se află de ani buni într-o stare avansată de degradare. Proprietarii au scos însă, de ceva timp, imobilul la vânzare pentru nu mai puțin de 450 000 de euro.
„Vă propunem spre vânzare clădirea în care a funcționat Fosta Franzelărie de Lux Constanța. Construită în perioada interbelică de către afaceristul Cristea Costache în stil art deco, clădirea adăpostea la parter fabrica de pâine și franzelăria iar la etaj și mansardă avea spații locative. Imobil cu un caracter istoric deosebit, situat într-o locație ultracentrală, cu destinație mixtă, într-o zonă cu vizibilitate și trafic pietonal intens, acest spațiu oferă oportunități nelimitate pentru diverse afaceri (birouri, cafenea restaurant, galerie de arta studio design, spatiu de evenimente showroom hotel boutiq, industria ospitalitatii etc)“, se arată în anunțul de vânzare postat pe site-ul de specialitate Storia.ro.
În trecut, Primăria Constanța a sancționat proprietarul imobilului cu supra-impozitare de 400%, conform H.C.L. nr. 27/2016 privind aprobarea criteriilor de încadrare a imobilelor situate în Municipiul Constanța în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite, punctajul procentual obținut fiind 65,62%.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
La momentul respectiv, proprietarii imobilului au fost somați ca în termen 6 luni de la data comunicării adreselor să ia imediat măsurile de întreținere necesare și să mențină imobilul în stare de îngrijire. În plus, trebuiau respectate elementele de arhitectură existente, dar și culoarea. La aproape patru ani distanță, niciuna dintre toate aceste cereri nu au fost respectate de către proprietari.
(NU RATA: Umilință pentru Casa Mița Biciclista. Noul loc din Capitală luat cu asalt de mii de bucureșteni pentru a se fotografia în perioada Sărbătorilor de Iarnă)