Chiriile sunt în creștere în tot mai multe țări din Europa, astfel că și acest oraș din Germania este afectat de actualul context economic cu care se confruntă continentul. Pentru un apartament modest, chiriașii trebuie să scoată din buzunar lunar, o sumă amețitoare.
Unul dintre cele mai populare și prospere orașe din Germania, München a ajuns să fie un sinonim cu prețuri uriașe la chirii. Potrivit unui raport recent al companiei ImmoScout24 - WohnBarometer, orașul situat în sudul Germaniei a înregistrat prețuri record, făcându-l accesibil doar unei minorități privilegiate din punct de vedere financiar. Astfel, atât românii care aleg să locuiască acolo, dar și migranții altor țări se confruntă cu imposibilitatea de a mai putea închiria un apartament în popularul oraș.
Prețul mediu al unui apartament în München a ajuns la aproximativ 11.100 de euro metrul pătrat, depășind cu mult orașe precum Berlin sau Koln. În Berlin, prețul unui metru pătrat este cu 4.600 de euro mai puțin, în timp ce diferența în München și Koln ajunge la 5.100 de euro. Astfel, pentru un apartament de 67 de metri pătrați în München, noii proprietari ajung să plătească uriașa sumă de 566.000 de euro, o sumă uriașă pentru o mare parte dintre locuitori.
Chiar dacă creșterile din ultimul trimestru al anului 2024 au fost unele modeste în alte orașe, München continuă să înregistreze prețuri comparativ mai mari. Unul dintre motivele din spatele acestor creșteri uriașe ar putea fi explicat de cererea extrem de ridicată, la care se adaugă și alți factori precum inflația sau dobânzile mai mari la creditele ipotecare. Potrivit dr. Gesa Crockford, cererea pentru proprietăți a atins un nivel record, depășind chiar și anul 2021.
Acest dezechilibru ajunge să afecteze în mod direct și piața chiriilor, astfel că pe fondul prețurilor inaccesibile pentru achiziții, tot mai mulți oameni se orientează către chirii. Acest lucru determină creșterea chiriilor, astfel că cetățenii ajung să plătească mii de euro lunar pentru un apartament modest, transformând München într-un oraș al luxului și inaccesibili familiilor care generează venituri medii.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În timp ce imobilele noi cunosc creșteri de prețuri uriașe, locuințele vechi cu o eficiență energetică scăzută sunt mai vulnerabile. Aceste imobile ajung să aibă un preț redus chiar și cu 20% din cauza sistemului de încălzire. Totuși, nici aceste prețuri nu sunt suficiente pentru a atrage cumpărătorii pentru că prețurile de renovare sunt la rândul lor foarte mari. Cu toate că dobânda la creditele ipotecare a scăzut de la 3,6% la 3,2%, în continuare München rămâne unul dintre cele mai scumpe orașe din Europa.
VEZI ȘI... Anunț de ultimă oră pentru toți românii care vor centrale de apartament! Autoritățile au transmis decizia oficială privind subvențiile