La început de an, a fost emisă autorizația de construcție pentru centrala care va pune România pe harta energetică a Europei. Ar urma să devenim independenți din acest punct de vedere și să avem parte de facturi mai mici. Mai mult decât atât, am putea chiar să ajungem exportatori în viitorul apropiat.
Conform datelor transmise de Sebastian Burduja, clădirea ar urma să fie finalizată în anul 2026. Va fi construită în județul Hunedoara și va avea, până la final de 2025, cel puțin 1.000 de megawaţi conectaţi la sistem. Este doar un pas din planul pe care -ar fi pregătit ministerul, spre dezvoltarea energetică a țării noastre.
„Graficul arată că, până la finalul acestui an, ar trebui să fie cel puţin 1.000 de megawaţi conectaţi la sistem. E adevărat, sunt şi aspecte mai puţin simple, ca staţia de reglare şi de măsurare gaze, de exemplu. Suntem într-un dialog şi cu Mintia şi cu Transgaz, astfel încât toate aceste lucruri să se poată întâmpla în grafic. Va fi cea mai mare centrală pe gaz din Europa, ce va fi gata în 2026, iar dacă am avea în plus 1.091 de megawaţi anul acesta, ar fi un ajutor fantastic pentru iarna următoare.
Pentru acest an este şi refrenul meu preferat: investiţii, investiţii, investiţii. Dacă vrem ca românii să aibă o energie sigură, accesibilă şi curată, trebuie să facem investiţii. Fiecare megawatt pe care îl aducem în sistemul energetic naţional înseamnă şansa românilor de a avea facturi mai mici şi şansa companiilor româneşti de a avea facturi mai mici”, a spus ministrul Energiei despre centrala nouă și alte proiecte.
CITEȘTE ȘI: Cele mai bine plătite meserii din România. Locurile de muncă în domeniile bănoase sunt destul de multe la nivel național, iar lefurile mult peste medie
Senatorul PNL Marian Călin Petru a transmis că centrala va costa aproximativ 15,6 miliarde de euro. Suma este mare, dar în timp, investiția va fi amortizată. În plus, vor fi create mai bine de 600 de locuri de muncă la stat. Ținând cont că domeniul energiei este unul dintre cele mai bine plătite, vor avea parte și de salarii pe măsură.
„Această investiție, în valoare de aproape 1,5 miliarde de euro, reprezintă nu doar o realizare economică importantă, ci și un pas strategic pentru viitorul energetic al României. Noua centrală de ultimă generație va fi cea mai mare și modernă din Europa și va avea o capacitate de 1700 MW. În plus, va contribui semnificativ la asigurarea independenței energetice a României, dar și la crearea a peste 600 de locuri de muncă”, a transmis senatorul.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Urmează 7 zile cruciale pentru 3 zodii! Li se poate schimba destinul acestor nativi, începând cu 20 ianuarie