Şoferii au oftat de cel puţin opt ori, în ultima lună. Atât de des s-a scumpit litrul de benzină şi motorină. Problema majoră este că scumpirea carburanților va genera creşteri de preţuri şi în alte sectoare.
Aceste fluctuații frecvente ale prețurilor la carburanți reflectă dinamica pieței energetice și impactul factorilor economici asupra sectorului petrolier din România.
Într-o singură lună, benzina s-a scumpit cu 0,6%, ceea ce înseamnă că pentru un plin plătim cu 2 lei în plus, iar motorina s-a scumpit cu 1,8%, așa că pentru un plin plătim mai mult cu 6,5 lei.
Astfel, acum litrul de motorină costă 7 lei și 27 de bani, iar benzina a ajuns la 7 lei și 6 bani.
Scumpirile de la pompă vin în contextul scumpriii barilului de petrol. Nici pentru viitor analiștii nu au vești bune pentru șoferii români. Aceștia trebuie să se aștepte ca scumprile la pompă să fie tot mai mari.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Citiţi şi: Ce nu ai voie să ţii în boxe sau subsolul blocurilor? Amenzile sunt de 3.000 de lei. Românii nu ţin cont de lege
Tendinţa scumpirilor carburanților se va menţine. În primele zile ale săptămânii, prețul țițeiului a crescut cu aproximativ doi dolari pe baril, din cauza opririi temporare a producției la Johan Sverdrup, unul dintre cele mai mari câmpuri petroliere din Europa. Întreruperea producției a fost provocată de o pană de curent.
Deși analiștii se așteaptă la scumpirea barilului de petrol, prețul acestuia fluctuează. După câteva zile de creșetere, au fost înregistrate și cotații descrescătoare. Din păcate, şoferii nu simt aceste ieftiniri. Pentru ei, preţurile de la pompă sunt în continuare ridicate.
Din acest punct de vedere, bulgarii o duc mult mai bine. Litrul de bezină la ei este de 6,3 lei, la fel și cel de motorină. Așa se face că plinul la ei este cu 40 de lei mai ieftin decât la noi, cel de motorină, iar cel de benzină cu 38 de lei.
Şi în Republica Moldova este mai ieftin să alimentezi la pompă. Acolo litrul de motorină costă 5,3 lei iar cel de benzină 6 lei. Astfel litrul de motorină este cu 2 lei mai ieftin la ei, ceea ce face ca un plin la mașină să fie cu 90 de lei mai ieftin.
Citiţi şi: Dezastru pentru șoferii de mașini diesel sau pe benzină. Noua regulă impusă de UE le va aduce costuri suplimentare, din 10 decembrie 2024