Una dintre cele mai frumoase cascade din România, cunoscută și sub numele de „Cascada Cailor”, se află în nordul Moldovei, chiar în apropierea graniței cu Transilvania. Ea ascunde o poveste fascinantă, deși tenebroasă, care completează imaginea spectaculoasă a formațiunii glaciare din nordul țării vizitată zilnic de sute de turiști.
Cascada Cailor este cea mai mare cădere de apă din România. Este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în partea de nord-est a Munților Rodnei.
Face parte din parcul Naţional Munţii Rodnei, fiind formată practic într-o căldare glaciară extinsă a vârfurilor Pietrosul Rodnei şi Piatra Albă.
Speologii de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, citați de foaiatransilvană, explică faptul că apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros numit „Podul Cailor˝, în mai multe trepte. Prin acest fenomen natural unc ia naștere cea mai mare cascadă din România.
Cascada se află la altitudinea de 1.300 m, iar căderea de apă are o înălțime de 100 metri. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa - Complex cu telescaunul, pe jos sau dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.
Cascada din Maramureș aduce zilnic, în sezonul cald, în jur de 200 de turiști. Cei care o vizitează nu vor regreta, căci pot afla și legenda care însoțește acest loc special.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Nestemata naturală din inima țării. Rezervația de zimbri de la poalele Munților Ciucaș atrage turiștii străini ca un magnet
Localnicii spun că numele cascadei provine de la o legendă veche de mii de ani, încă de pe vremea dacilor liberi. Astfel, legenda spune că dacii obișnuiau să își lase caii liberi pe tot parcursul anului, în această zonă. Aici se aflau pășuni întinse cu iarbă verde și grasă, adorate de cabaline.
Se spune că hergheliile de cai obișnuiau să fie atacate de urși, aceștia fiind înfometați și căutând hrană în carnea cailor. Locul fiind unul deschis, șansele de izbândă ale ursului erau mici. Însă ursul, fiind un animal deștept, găsea soluții și încolțea animalele deasupra prăpastiei de lângă ceea ce în zilele noastre se numește chiar Cascada Cailor. Astfel, fiind prinse într-un loc strâmt, bietele animale nu mai aveau șanse și cădeau pradă ursului. Legenda spune că astfel, ursul se alegea cu un număr apropiat celui de 15 cai.
De atunci, localnicii au numit această cascadă ca fiind a cailor, grație acestei legende. Odată cu această atracție turistică, întreaga zonă a fost redenumită, muntele din apropiere primind numele de Muntele Cailor, circul glaciar primind și el numele de Podul Cailor. Mai mult, pârâul ce se prelinge în vale poartă de asemenea numele de Izvorul Cailor.
CITEȘTE Și: Uită de Bigăr, aceasta este cea mai frumoasă cascadă din România. Locul vechi de peste două milenii în care trebuie să ajungi măcar o dată în viață