O stațiune nouă, aflată în afara reflectoarelor, este cea mai ieftină stațiune de ski și una dintre cele mai ieftine stațiuni montane din România. Pasul Vâlcan din județul Hunedoara are prețuri imbatabile pentru turiștii care urcă aici cu telegondola, un peisaj idilic, dar și o șoseaua alpină adorată de iubitorii de ski.
Turiștii care ajung în stațiunea montană Pasul Vâlcan au numai motive de bucurie. Aici se pot bucura de multă zăpadă și pot schia chiar pe șoseaua alpină, inaugurată în 2014. Urcarea cu telegondola costă doar 10 lei și, mai important, nu există aglomerația din alte stațiuni mai cunoscute.
Munții Vâlcan oferă turiștilor stațiunile montane Straja și Pasul Vâlcani, acoperite iarna permanent de zăpadă. Stațiunile se numără printre punctele forte ale Văii Jiului.
Dacă Straja este foarte aglomerată, fiind căutată pentru pârtiile și instalațiile de schi de la poalele vârfului Straja (1868 metri), de cealaltă parte a acestuia, lucrurile se schimbă. Turiștii coboară în Pasul Vâlcan, aflat la circa 1.640 metri. A devenit stațiune turistică de peste 10 ani, odată cu construcția telegondolei care urcă din orașul minier Vulcan în zona de agrement.
Pasul Vâlcan este o veche trecătoare a Carpaților care lega regiunile istorice Oltenia și Transilvania. Din deceniul ‘70, aici au fost construite primele cabane, destinate mai ales angajaților minelor de cărbune din Valea Jiului.
Spre finalul anilor 2000, a fost demarată construcția telegondolei și, în anii următori, apoi, cu ajutorul fondurilor europene, a șoselei montane.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Pârtia de schi din România care se aliniază celor europene a fost deschisă. Care este tariful? Parcarea cu sute de locuri este gratuită
Pe timp de iarnă, drumul județean 664 din Pasul Vâlcan este inaccesibil cu mașina. De la construcția șoselei, ea este folosită ca pârtie de schi și săniuș. În stațiune au fost amenajate și pârtii de câteva sute de metri. Dar atunci când drumul de 4 kilometri, urcând de la stația de urcare a telegondolei până în stațiune, este acoperit de omăt, șoseaua este luată cu asalt amatorii de schi.
„Deocamdată, doar o parte a șoselei poate fi folosită pentru săniuș. Dacă ar fi nins mai mult, atunci turiștii puteau urca - la fel ca în unele ierni - cu telegondola până în stațiune, de unde coborau pe schiuri sau pe sanie, direct pe șosea. Și ieșeau destul de ieftin: 10 lei urcarea cu telegondola, sau 15 lei urcarea și coborârea”, spune angajatul unei cabane din Pasul Vâlcan pentru Adevarul.
Cei care nu sunt amatori de schi pot alege plimbări pe muntele care veghează orașele miniere înșirate pe valea Jiului de vest (Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani). Traseele mai lungi, de minim două ore, duc la Vârful Straja, coborând în stațiunea montană omonimă.
Telegondola funcționează în această perioadă până la ora 16. Cei întârziați se pot caza la cele câteva cabane din stațiune.
CITEȘTE ȘI: Orașul de munte preferat de tot mai mulți români. Aici poți cumpăra un apartament la preț de garaj și se află lângă o stațiune celebră