Cabinetele medicale au reguli noi începând din acest an, dat fiind că amenzile prevăzute în Ordonanța Guvernului privind organizarea și funcționarea acestora nu au mai fost actualizate de 20 de ani, acestea fiind chiar în lei vechi, nu în RON.
Ministerul Sănătăţii a anunţat modificările care sunt făcute la OG nr. 124/1998, urmărind atât clarificarea unor reglementări confuze sau care se bat cap în cap cu cele din Legea Sănătății, cât și majorarea substanțială, chiar și de 30 de ori, a amenzilor aplicate cabinetelor care nu respectă legislația.
Citeşte şi Cât te costă asigurarea de sănătate, dacă nu ai un loc de muncă. Românii pot să achite o taxă unică la CNAS pentru a beneficia de servicii medicale
Cabinetele medicale din România care nu respectă legea vor primi amenzi chiar şi de 30 de ori mai mari, având în vdere că sancţiunile erau trecute în documentul oficial în lei vechi.
„Având în vedere faptul că OG 124/1998, cu modificările și completările ulterioare a fost republicată în anul 2002, iar ultima actualizare a fost realizată în anul 2011, este necesară armonizarea reglementărilor cu dispoziții publicate ulterior în Legea 95/2006 (Legea Sănătății - n.r.),precum: cuantumul amenzilor, exercitarea controlului, raportările statistice, excluderea activităților epidemiologice, stabilirea modului de realizare a veniturilor, reprezentarea juridică și profesională a cabinetului medical, definirea clară a formelor de organizare a cabinetelor individuale, grupate, asociate, precum și a societăților civile de practică”, precizează autorii proiectului în nota de fundamentare a actului normativ.
Aşadar, cabinetele medicale sunt obligate să respecte legile în vigoare pentru a se asigura că nu vor fi sancţionate drastic de către stat. Una dintre cele mai importante noutăţi care ar urma să intre în vigoare chiar anul aceste va însemna actualizarea amenzilor.
De exemplu, unităţile medicale care funcționează fără deținerea certificatului de înregistrare în Registrul unic al cabinetelor medicale, sunt sancționate contravențional cu o amendă cuprinsă între 10.000.000 de lei și 20.000.000 de lei (adică 1.000 - 2.000 RON), ceea ce reprezintă sume foarte mici. Drept urmare, aceste amenzi au fost mărite la 20.000 şi 40.000 de lei, arată legea.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei funcționarea cabinetelor medicale fără deținerea certificatului de înregistrare”, prevede proiectul de OG.
De asemenea, documentul obligă cabinetele medicale din România să transmită o serie de indicatori statistici, în special legat de activitatea epidemiologică. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, doctorii vor fi puși să remedieze problema, iar în situaţia în care nu vor lua măsuri, vor fi amendaţi cu până la 20.000 de lei. Aceste verificări vor fi realizate de către Direcția de Sănătate Publică.
Un alt detaliu care reiese din Ordonanţa de Urgenţă este legat de eliminarea sintagmei „cu sau fără personalitate juridică”. Practic, acestea se vor putea înființa cu un “obiect unic de activitate, activități medicale, și pot avea activități secundare precum cercetare, dezvoltare, sau învățământ în domeniul medical”.
„Sunt reformulate condițiile de organizare a cabinetelor medicale în cadrul societăților comerciale, fundațiilor, asociațiilor și cultelor religioase. Se reglementează emiterea unui exemplar, în original, al certificatului de înregistrare în registrul unic al cabinetelor medicale titularului de cabinet. Sunt precizate activitățile care se pot desfășura prin cabinetul medical. Se precizează obligația raportărilor statistice de către cabinetele medicale”, se mai precizează în materialul de pe 360medical.ro.
Citeşte şi Cât câștigă astăzi un medic rezident în România, fără gărzi. Venitul lunar este unul uriaș pentru un începător, niciun debutant nu visează la așa sume