Potrivit datelor Eurostat și ale Institutului Național de Statistică, după Spania și Suedia, țara noastră are cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor. Acest fenomen îngrijorător a intrat și în atenția BNR, care a transmis un avertisment clar în privința repercusiunilor pe care le va avea asupra stabilității financiare și a pieței muncii din țara noastră.
Numărul tinerilor care nu au un loc de muncă a crescut tot mai mult în țara noastră. Astfel, la nivel european, după Spania și Suedia, România a ajuns să aibă cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor. Potrivit celor mai recente date, rata șomajului în rândul tinerilor cu vârsta sub 24 de ani a urcat la 27%, în timp ce șomajul în rândul femeilor tinere este de peste 28%.
Raportul asupra stabilității financiare, realizat de Banca Națională a României, arată că țara noastră se confruntă cu provocări demografice semnificative, ce vor avea efecte importante asupra pieței muncii în următorii ani.
Potrivit BNR, țara noastră se confruntă cu o problemă majoră pe piața muncii. Mai exact, în România se observă o valoare de aproape 7 ori mai ridicată a ratei șomajului în cazul persoanelor cu un nivel scăzut al educației (13,6%), comparativ cu 2% pentru persoanele cu studii superioare. De asemenea, experții BNR avertizează că în următorii 10 ani, țara noastră se va confrunta cu un deficit tot mai mare de forță de muncă, în special în rândul joburilor ce implică un nivel de educație aflat la extreme (scăzut și superior).
(VEZI ȘI: Teama acută care a pus stăpânirea pe români. Pierderea locului de muncă în defavoarea inteligenței artificiale produce îngrijorare în țara noastră)
În acest context, specialiștii BNR prognozează pentru anul 2035 că cea mai mare cerere de forță de muncă va fi pentru specialiști (un sfert din numărul locurilor de muncă disponibile). Totodată, în Raportul asupra stabilității financiare se arată că dintre ocupațiile cu o calificare mai slabă, muncitorii în industria extractivă, construcții, industria prelucrătoare și transporturi vor reprezenta 7% din totalul locurilor de muncă disponibile.
În următorii ani, inteligența artificială (AI) va avea influențe tot mai mari asupra pieței muncii din țara noastră. În timp ce unele locuri de muncă vor fi înlocuite de AI, altele vor crește datorită implementării acesteia. Cercetările marilor firme de consultanță arată că printre beneficiile asociate acestei noi tehnologii se numără îmbunătățirea productivității muncii, capitol la care România nu stă deloc bine, chiar dacă a făcut progrese în reducerea decalajului față de economiile din Europa.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Anul trecut, productivitatea muncii pe persoană în România s-a situat la 84,2% din cea aferentă țărilor UE 27, peste cea din Bulgaria (56,8%) și Polonia (82,7%), însă sub cea din Cehia (85,2%). Cel mai bine la acest capitol stau țări precum Belgia (129,6%), Austria (114,2%) sau Danemarca (113,3%).
(NU RATA: Goana străinilor care muncesc în România a început. Multe companii vor fi afectate direct după ce angajații au fost interziși în UE)