Kelemen Hunor a anunţat ce se întâmplă cu pensiile între 1.300 şi 3.000 de lei, în ciuda dorinţei Executivului de a le mări în 2025. Din păcate, situaţia este una disperată pentru bugetul României, spune liderul UDMR.
Deşi pensionarii cu venituri mici aşteaptă să primească venituri cu 12% mai mari, politicienii anunţă că acest lucru nu este posibil momentan. Conform lui Hunor, nu sunt bani în buget pentru acest lucru, Guvernul încercând să caute soluţii pentru reducerea cheltuielilor.
Citeşte şi Românii care primesc 100.000 de euro ca primă de pensionare. Situaţia este una halucinantă, spun oficialii
În ciuda faptului că Executivul anunţase că va încerca să găsească o soluţie pentru majorarea de 12% pentru pensiile mici, iată că acest lucru nu este posibil momentan. Anunţul a fost făcut de Kelemen Hunor, care consideră că România are noroc pentru că nu trebuie să treacă printr-o “terapie şoc”, având în vedere că deficitul bugetar trebuie redus în următorii ani.
”Toţi vrem indexarea pensiilor. Anul trecut a fost o recalculare şi o indexare foarte bună, zic eu, cu mici excepţii care pot fi corectate, dar astăzi am ajuns la limită. Nu putem creşte cheltuielile bugetare. Oricum, pentru bugetul pensiilor trebuie să punem în jur de 37, 38, 39 miliarde de lei ca să completăm bugetul pensiilor şi asta este viaţa, trebuie să facem acest effort, Nu putem cheltui mai mult decât adunăm.
Dacă cheltuim mai mult, trebuie să luăm în continuare credite, trebuie să mergem să luăm, cu dobânzi mari, credite foarte scumpe, nu ne permitem. Şi de aceea am spus că în acest an ar trebui să găsim o soluţie pentru pensiile mici, pentru pensionari care au între 1.300 şi 3.000 de lei pensia lunară, să dăm măcar o singură dată, spre sfârşitul anului după septembrie, o singură plată, ceva completare la pensiile lor, one-off, să fie în 2025.
Norocul nostru că trebuie să reducem acest deficit în 7 ani, nu trebuie să aplici nicio terapie de şoc”, a declarat Kelemen Hunor, la Europa FM.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, în 12 județe pensia medie depăşeşte media națională de 2.750 de lei. Cele mai mari venituri le primesc seniorii din Hunedoara, unde suma medie lunară a depăşit 3.200 de lei, aceştia fiind urmaţi de Bucureşti cu 3.117 lei, de Gorj (2.897 de lei), dar şi de Braşov cu o pensie medie de 2.893 de lei.
Cele mai mici pensii le încasează pensionarii din Botoșani (1.945 de lei), Vrancea (1.968 de lei), Giurgiu (1.978 de lei) și Vaslui (1,995 de lei), potrivit datelor Statisticii.
Citeşte şi Fără bani de pensii în 2025, dezastrul prognozat de Ilie Bolojan, dacă „ordonanța-trenuleț” nu este aprobată. Șeful Senatului a explicat de ce avem nevoie de pachetul de măsuri economice