Românii vor merge duminică, 24 noiembrie, la urne pentru a vota președintele României, în primul tur al alegerilor prezidențiale 2024.
Probabil, candidaţii pentru postul de lider de la Cotroceni nu au "vânat" această funcţie pentru salariul aferent, dar nici remuneraţia nu trebuie neglijată.
Conform Constituţiei, salariul președintelui României este considerat cel mai mare salariu din sectorul public.
Indemnizația lunară a președintelui României este indexată periodic, conform inflației. În 2023, indemnizația președintelui României era în jur de 25.000 de lei brut pe lună, ceea ce înseamnă aproximativ 14.000-15.000 de lei net, după aplicarea impozitelor și contribuțiilor obligatorii.
În anul 2024, indemnizaţia şefului de stat a crescut cu 5%, ajungând la aproximativ 26.200 de lei brut. Această creștere s-a aplicat începând cu 1 ianuarie 2024, conform noilor reglementări legale privind majorările salariale pentru demnitari.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Legea, în acest caz, precizează că salariu președintelui nu depinde de ani de experiență sau vechime în muncă, spre deosebire de alte funcții publice unde vechimea poate influența salariul prin sporuri.
Citiţi şi: Românii fără drept de vot la alegerile prezidențiale din 2024. Aceste categorii au interzis la exercitarea dreptului garantat de Constituție
Klaus Iohannis va pierde, așadar, salariul brut de 26.200, având în vedere că nu mai poate candida pentru un nou mandat la Cotroceni. Alegerile prezidențiale sunt programatr pentru 24 noiembrie 2024, iar al doilea tur, dacă va fi necesar, va avea loc pe 8 decembrie 2024.
Alegătorii din Diaspora vor avea ocazia să voteze cu câteva zile înainte: pe 22, 23 și 24 noiembrie pentru primul tur și pe 6-8 decembrie pentru turul al doilea.
Ana Birchall (independentă) – fost ministru al Justiției și fost ministru pentru afaceri europene
Marcel Ciolacu (PSD) – actualul premier al României și președintele Partidului Social Democrat;
Nicolae Ciucă (PNL) – fost premier al României și președintele Partidului Național Liberal;
Cristian Diaconescu (independent) – fost ministru de Externe
Mircea Geoană (independent) – fost secretar general adjunct al NATO și fost ministru de Externe
Călin Georgescu (independent) - frofesor universitar
Kelemn Hunor (UDMR) - președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România
Elena Lasconi (USR) – președintele Uniunii Salvați România, aleasă în această funcție după alegerile locale din 2024;
Ludovic Orban (Alianța Forțelor de Dreapta) - președintele partidului Forța Dreptei, pe care l-a înființat după plecarea sa din PNL*
Alexandra Păcuraru (ADN) - Fostă prezentatoare TV
Sebastian Popescu (PNR) - Președintele Partidului Noua Românie, a candidat și în 2019, când a fost cel mai tânăr candidat din istorie pentru Președinția României
Silviu Predoiu (PLAN) - Fost prim-adjunct al directorului SIE
George Simion (AUR) – președintele Alianței pentru Unirea Românilor;
Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) – europarlamentar.
Citiţi şi: EXCLUSIV Ilie Năstase, atac furibund la adresa candidaților la prezidențiale. Fostul mare tenismen amenință că nu iese la vot și susține că România e la un pas de colaps: “O lume întreagă face bășcălie de noi. Am ajuns niște bădărani”