După ce s-a stabilit ca “Ordonanţa trenuleţ” să fie adoptată luni, în şedinţa de Guvern, liderii PSD, PNL şi UDMR au decis măsurile care vor fi implementate, aceştia renunţând la modificările care îi vizează pe studenţi, dar la la reducerea indemnizaţiei pentru concediul medical.
Astfel, românii sunt curioşi să afle cum îi vor afecta aceste modificări în 2025 şi ce angajaţi vor suferi cel mai tare în noul an după implementarea schimbărilor. Este important de precizat faptul că aceste reduceri drastice sunt luate din cauza lipsei de bani la buget.
Citeşte şi Urmează coșmarul pentru milioane de români! De la 1 ianuarie 2025 multe facturi de energie trebuie să fie achitate în sistem online
De câteva zile se vorbeşte tot mai des despre "Ordonanţa trenuleţ", care va aduce schimbări importante pentru mulţi dintre români. Liderii partidelor PSD, PNL şi UDMR s-au întâlnit la Palatul Victoria pentru a discuta măsurile fiscal-bugetare care vor fi adoptate în şedinţa de Guvern de luni.
De exemplu, deşi iniţial se vorbea despre eliminarea voucherelor de vacanţă, s-a ajuns la un acord special: statul va oferi 800 de lei celor cu salarii până în 8.000 de lei cu condiţia ca bugetarii să contribuie cu alţi 800 de lei. De asemenea, s-a renunţat la reducerea indemnizaţiei pentru concediul medical, acesta rămânând la nivelul de 75%, aşa cum este şi în prezent.
Cât despre studenţii, coaliţia dorea ca aceştia să beneficieze de tariful redus doar pentru călătoriile efectuate între domiciliu şi oraşul în care studiază, însă s-a renunţat la această modificare.
Proiectul de OUG propune următoarele modificări care vizau studenții, cu aplicare de la 1 ianuarie:
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Studenții vor beneficia de reducerea de 90% pentru transportul intern doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu și centrul universitar în care aceștia studiază;
Reducerea tarifului pentru transportul local și metrou va fi micșorată de la 90% la 50%;
Nu vor exista creșteri ale cuantumului burselor pentru studenți pe parcursul anului 2025.
Cei mai afectaţi romani de “Ordonanţă trenuleţ” sunt bugetarii şi pensionarii, în cazul cărora se îngheaţă salariile, pensiile şi indemnizaţiile pentru veteran şi revolutionary. De asemenea, sunt blocate angajările la stat, iar subvenţiile pentru partidele politice vor fi reduse.
Alte măsuri prevăzute de “Ordonanţă trenuleţ” sunt:
Tăierea primelor didactice pentru profesori.
Companiile de stat vor fi obligate să majoreze prețurile serviciilor, cel puțin cu rata inflației pe anul 2024, dacă nu au crescut deja prețurile mai mult decât inflația în acest an.
Suspendarea decontării cheltuielilor pentru familiile care solicită să li se repatrieze rudele decedate în străinătate.
Ministerul de Externe va putea să deconteze niște bani în cazul în care consideră o situație de urgență sau că familia respectivă nu poate să susțină integral cheltuielile.
Scăderea numărului de secretari de stat cu circa 50%. În prezent sunt peste 200.
Tăierea banilor pentru partidele politice: se va scădea procentul alocat din PIB la maximum 0,01%, față de 0,04% cât este acum.
Reducerea cu circa 25% a numărului de agenții.
Limitarea cheltuielilor cu mobilierul și mașinile pentru instituțiile statului.
Citeşte şi Ultima „lovitură” a Guvernului, la final de mandat. Plafonarea preţurilor la alimentele de bază a fost prelungită