Noaptea dintre ani se apropie, mulţi dintre români cumpărând deja petarde şi artificii pentru a le aprinde de Revelion. Puţini sunt, însă, cei care ştiu că încalcă legea, amenzile fiind unele uriaşe.
Mai mult, în unele cazuri, cei care folosesc astfel de materiale de Anul Nou riscă şi închisoarea până la un an de zile, poliţiştii fiind obligaţi de lege să întocmească pe loc dosar penal. Conform celor de la InfoCons, doar anumite petarde şi artificii pot fi aprinse, însă nu oriunde şi nu la orice oră.
Citeşte şi Vreme de primăvară la început de 2025! Veşti rele de la meteo pentru Revelion şi pentru primele săptămâni din noul an
Nu există Revelion fără artificii şi petarde, în România, însă puţini români ştiu că încalcă legea folosindu-le. Drept urmare, cei de la InfoCons au realizat o listă clară cu materialele pirotehnice legale, dar şi cu interdicţiile legate de locuri şi ora folosirii lor.
Din păcate, legislaţia s-a schimbat în ultimii ani din cauza cazurilor din ce în ce mai grave de accidentari cu astfel de obiecte, spitalele fiind pline de persoane care ajung la Urgenţe cu arsuri pe suprafeţe mari ale corpului.
Articolele pirotehnice care pot fi folosite de către români sunt cele din categoriile 1 ŞI P1, acestea având următoarele denumiri: Steluţe, Lumânări scânteietoare, Jerbe cu scântei, Minifacle, Minisori, Inele de foc, Sateliţi Pocnitori de Crăciun şi pentru petreceri, Focuri, chibrituri şi beţişoare bengale, Şerpi, minipocnitori cu confeti, granule scânteietoare.
În ciuda legii clare, există persoane care vând pe “sub mână” artificii şi petarde neautorizate, care pot fi extrem de periculoase dacă nu sunt mânuite aşa cum trebuie. Este foarte important de ştiut că cei care încalcă legea risca până la un an de închisoare, dar şi amenzi uriaşe.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Nu doar cei care le vând vor şi pedepsiţi astfel, ci şi românii care aleg să le folosească. Este vorba despre materialele pirotehnice încadrate în categoria F2, F3, F4, P2 și T2, acestea putând fi manevrate doar de persoane autorizate, fiind interzice pentru restul populaţiei.
Pe lângă faptul că românii nu pot folosi orice tip de artificii şi de petarde, aceştia trebuie să ştie că nu au voie să le aprindă la o distanță mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste această înălțime.
Nici de la geam nu este voie să fie aprinse artificiile în noaptea de Revelion. Legea este valabilă şi pentru străzile intens circulate, pentru locurile aglomerate, dar și pentru drumurile publice deschise circulaţiei rutiere. De asemenea, artificiile nu pot fi aprinse nici la o distanță mai mică de 500 de metri de instalații de gaze sau de benzinării.
“Nu pot fi aprinse petarde și artificii în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre, precum și la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri. Cine nu respectă aceste reguli riscă amenzi între 3.000 și 6.000 de lei”, se arată în lege.
Citeşte şi Revelion la restaurant în București. De câți bani ai nevoie să petreci noaptea dintre ani la un local din Capitală, cu familia