În nordul continentului se află cazemata nucleară unde va fi direcționat combustibilul uzat în următorii 100.000 de ani. Acest depozit uriaș va fi construit pe teritoriul Suediei și aici vor fi depozitate combustibilul nuclear uzat, precum și materialele radioactive.
Pe coasta de est a Suediei, la o distanță de aproximativ 150 de kilometri de Stockholm urmează a fi construit un depozit subteran unde va ajunge combustibilul nuclear uzat. Această facilitate care va fi unică în Europa și a doua din lume, va asigura depozitarea în siguranță a materialelor radioactive extrem de periculoase pentru următorii 100.000 de ani, reprezentând un punct important în gestionarea responsabilă a energiei nucleare.
Industria nucleară globală întâmpină o provocare reală de decenii ce constă în depozitarea deșeurilor radioactiv. Aproximativ 300.000 de tone de combustibil uzat sunt provizoriu stocate în bazine de răcire lângă reactoarele care le-au produs. Totuși, aceste sunt doar soluții temporare și nu reprezintă o garanție a siguranței pe termen lung, astfel că proiectul Forsmark devine un model de referință în industrie.
Construcția acestui complex va costa aproximativ 12 miliarde de coroane, echivalentul a 1,08 miliarde de dolari și presupune excavarea a 60 de kilometri de tuneluri care se vor regăsi la o adâncime de 500 de metri, în rocă formată acum 1,9 miliarde de ani. În galeriile prevăzute vor fi depozitate 12.000 de tone de combustibil nuclear uzat care vor fi depozitate în capsule de 5 metri lungime, fiind fabricate din cupru rezistent la coroziune.
De asemenea, tuburile vor fi protejate suplimentar cu un strat de argilă și ulterior îngropate pentru a preveni eliberarea materialelor radioactive. Primele depozite își vor face apariția la sfârșitul anului 2030, însă întregul complex va fi finalizat în jurul anului 2080. Chiar dacă proiectul este unul ambițios, implementare sa întâmpină numeroase provocări juridice și tehnice. Organizația nonguvernamentală MKG din Suedia solicitat mai multe verificări cu privire la siguranța capsulelor din cupru, invocând riscuri de coroziune pe termen lung.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Mai departe de aceste dispute, construcția depozitului Forsmark este văzută ca o etapă necesară în întregul proces de tranziție către surse de energie mai curate. În timp ce planul Suediei prevede construcția a 10 reactoare până în anul 2045, depozitul va gestiona exclusiv deșeurile produse de centralele nucleare actuale. Ministrul Mediului, Romina Pourmokhtari a subliniat importanța acestui proiect, sugerând că demonstrează fezabilitatea soluțiilor durabile în industria nucleară.
VEZI ȘI... Pensiile a 4 milioane de români, modificate. Ordinul emis de Casa Națională de Pensii Publice este în vigoare încă din toamna anului 2024