Mulţi români care deţin carduri bancare nu au habar câţi bani pot scoate de la bancomat. Există o limită impusă de bănci, însă clienţii se lovesc de această problemă abia când încearcă să scoată sume mai mari.
Deşi în mod normal limitele de retragere sunt stabilite de instituţiile bancare, acestea pot fi ajutate şi în funcţie de nevoile clienţilor, ele fiind stabilite la momentul deschiderii unui cont. Astfel, se oferă posibilitatea de retragere chiar şi de 9.000 de lei pe zi, în funcţie şi de politica internă.
Citeşte şi S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Care este motivul
În general, sumele de retragere a numeralului de la ATM-uri sunt cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei, în funcţie de bancă. Este important de ştiut, însă, că în funcţie de tipul de card şi de cont, poţi scoate mai mulţi bani de la bancomat. De obicei, acest detaliu se discută în momentul semnării contractului cu instituţia bancară, însă poate fi modificat şi ulterior prin aplicaţiile mobile banking sau prin prezentarea la un ghişeu.
În cazul în care se depăşeşte şi limita maximă admisă de bănci, clienţii trebuie să solicite o aprobare în prealabil sau să se prezinte la instituţia bancară cu actul de identitate. De asemenea, începând cu 16 iunie 2024, noile reglementări impun o limită de 10.000 de lei pentru tranzacțiile în numerar între persoane fizice și entități juridice. Această măsură ajută la combaterea evaziunii fiscale şi promovează plăţile online.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În cazul în care clienţii doresc să retragă mai mult de 10.000 de lei din cont sunt necesare măsuri suplimentare iar băncile trebuie să raporteze aceste tranzacţii.
Deşi autorităţile avertizează că românii care ţin banii la saltea asupra pericolului la care se expun, cetăţenii preferă să ţină economiile în casă. Din păcate, din ce în ce mai mulţi sunt păcăliţi de hoţii care găsesc variante credibile pentru a-i convinge să ofere sume pentru diferite cauze. Astfel, aceştia observă unde sunt ţinuţi banii, intră în casă peste victime şi iau tot ceea ce găsesc valoros.
Situaţia este una reală, dovedită şi de un studiu de piaţă realizat anul acesta de către cei de la Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES): cei mai mulţi cetăţeni preferă să folosească numerar, în detrimentul cardului bancar.
Practic, cei care folosesc mereu cardul reprezintă doar 37% din totalul românilor care efectuează plăți zilnic. Studiul mai arată și că la nivel național sunt 21,7 milioane de carduri active, 70% dintre respondenții spunând că folosesc carduri de debit, în timp ce cardul de credit este utilizat de 25%.
Citeşte şi Escrocheria din taxi, găselnița ce îi lasă pe români fără mii de lei. Infractorii uimesc prin inventivitatea metodei de fraudă