O anumită categorie de angajați vor beneficia începând cu data de 1 decembrie de pensie și concediu medical, fiind o măsură istorică și în premieră. Acum aceștia consideră ca este șansa lor să existe „ca ființe umane”.
Începând cu data de 1 decembrie 2024, lucrătoarele sexuale din Belgia devin primele din lume care beneficiază de drepturi de muncă legale, inclusiv pensie, concediu medical, ajutor de șomaj și concediu de creștere a copilului. Această măsură istorică marchează o schimbare semnificativă în recunoașterea statutului lucrătorilor sexuali și reprezintă un pas important în direcția protejării acestora în fața abuzurilor și discriminării. Belgia devine astfel prima țară din Europa care acordă lucrătoarelor sexuale aceleași drepturi ca oricărui alt angajat.
Aceste schimbări legislative au fost posibilitate datorită unui vid legislativ creat în 2022, atunci când prostituția a fost dezincriminată în Belgia, însă lucrătoarele sexuale nu aveau, până acum, nicio protecție juridică. Acest context a lăsat o mare parte din această categorie de angajați vulnerabilă la abuzuri și la lipsa unor drepturi fundamentale. Noile reglementări sunt rezultatul unui vot al legislativului belgian din mai 2024 și au intrat în vigoare la începutul lunii decembrie.
Această schimbare a fost salutată de activiștii pentru drepturile omului, iar Erin Kilbride, cercetător la Human Rights Watch, a declarat că „este cel mai bun pas pe care l-am văzut până acum oriunde în lume”. Ea a subliniat că ar fi ideal ca fiecare țară să adopte măsuri similare pentru a proteja lucrătoarele sexuale și a le oferi aceleași drepturi ca oricărei alte categorii de muncitori. Într-adevăr, drepturile acordate acum lucrătoarelor sexuale din Belgia sunt un exemplu pentru întreaga lume și ar putea inspira alte state să urmeze acest model.
Legea adoptată în Belgia permite lucrătoarelor sexuale să aibă un contract de muncă, protecție în fața abuzurilor și posibilitatea de a refuza clienți sau anumite acte sexuale fără teama de a fi concediate. Aceste noi drepturi asigură un cadru de muncă mai sigur și mai echitabil, protejându-le împotriva exploatării și a tratamentului abuziv. În plus, lucrătoarele sexuale vor beneficia de asigurare de sănătate și de pensie, ceea ce le garantează o securitate financiară și medicală pe termen lung, un aspect crucial pentru multe dintre ele, care anterior nu aveau niciun fel de susținere în fața problemelor de sănătate sau a dificultăților financiare.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Sophie, o lucrătoare sexuală și mamă a șase copii, a declarat că, înainte de această schimbare legislativă, a fost nevoită să continue să muncească chiar și în perioada sarcinii și după naștere din cauza lipsurilor financiare. „Acum este șansa noastră să existăm ca ființe umane”, a spus ea, subliniind importanța acestor noi drepturi pentru demnitatea și siguranța lor.
VEZI ȘI... ALEGERI PARLAMENTARE 2024! Peste 8,8 milioane de români s-au prezentat la urne. Ce arată cifrele preliminare? Surpriză la locul al doilea LIVE TEXT