Veştile rele legate de creşterea preţurilor pentru asigurările auto îi face pe români să se întrebe cât vor plăti pentru RCA din ianuarie 2025. Cei mai afectaţi de aceste măriri sunt bucureştenii şi locuitorii din judeţul Ilfov, însă sumele diferă şi în funcţie de categoria de vârsta a conducătorilor.
Astfel, RCA-ul se anunţă a fi aproape de două ori mai scump în noul an pentru unii români, conform informaţiilor publicate de către ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară). Desigur, cotele diferă şi în funcţie de puterea autoturismului, sumele cele mai mari urmând a fi plătite de către cei care deţin maşini puternice.
Citeşte şi Dezastru pentru șoferii din România! Prețurile pentru RCA pot să se mărească, noile tarife de referință au fost deja anunțate
Deşi măririle vor fi simţite de toţi românii, cei mai afectaţi sunt bucureştenii şi locuitorii din Ilfov care ar urma să plătească sume aproape duble din 2025. Pentru aceştia, RCA-ul creşte din cauza numărului foarte mare de accidente înregistrate în zonă, dar şi a numărului de maşini.
Afectaţi sunt şi şoferii tineri, aceştia fiind vinovaţi de cele mai multe incidente grave în trafic. Pe de altă parte, cel mai mic tarif de referință din București-Ilfov este pentru șoferii cu vârste cuprinse între 51 și 60 de ani care conduc autoturisme cu o putere de cel mult 50 kilowați, respectiv de 1.844 lei pe an. Această sumă, însă, este aproape dublă faţă de conducătorii auto din aceeaşi categorie care locuiesc în alte regiuni: 1.064 de lei.
Şoferii din Capitală şi din Ilfov cu vârste până în 30 de ani care conduc maşini cu peste 300 de kilowaţi (408 CP) vor scoate din buzunar peste 5.200 de lei, în timp ce cei din alte zone din România vor plăti doar 3.726 de lei.
Noile creșteri vin după ce într-un singur an, pentru aceeași poliță RCA, un șofer a plătit în medie cu 13% mai mult. Deşi tarifele poliţelor au fost plafonate în urmă cu doi ani, preţurile nu au scăzut, din contră.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Dincolo de RCA-ul care creşte în 2025, ar urma să se majoreze şi amenzile rutiere cu 20%. Astfel, punctul de amendă ar ajunge de la 165 de lei la 202,5 lei începând cu 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a noului salariu minim.
Conform Codului Rutier, un punct de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut, iar lipsa unei noi plafonări din partea Guvernului ar însemna aplicarea valorii majorate. Astfel, sancţiunile încadrate în clasa I ar urma să fie cuprinse între 330 şi 495 de lei (două-trei puncte de amendă), în timp ce cele din clasa a II-a ar fi între 660 – 825 lei (patru-cinci puncte).
Cât despre amenzile din clasa a III-a, acestea ar fi cuprinse între 990 şi 1.320 lei (6-8 puncte). Clasa a IV-a va avea amenzi cuprinse între 1.485 şi 3.300 lei (9-20 puncte), iar sancţiunile din Clasa a V-a (pentru persoane juridice) - 3.465 – 16.500 lei (21-100 puncte).
Citeşte şi Numerele de înmatriculare care au fost interzise! Şoferii care au ales aceste plăcuţe trebuie să ştie noutăţile