Dacă prin curtea sau garajul bunicilor încă există o Dacia 1300, atunci trebuie să ştii cât a ajuns să coste maşina considerată o bijuterie în comunism.
Deşi pare greu de crezut, autoturismul produs la Mioveni în anii ’70 a ajuns să coste o mică avere, însă este important de ştiut că suma pe care o poţi obţine pe maşină depinde de mai mulţi factori. În primul rând, contează anul de fabricaţie, cele mai scumpe modele fiind cele din 1973. Alte detalii esenţiale ţin de starea autovehiculului, cât de des a fost vopsit, dacă are elemente cromate originale sau dacă a fost accidentată.
Şi variantele de echipare sunt foarte importante, Dacia 1301 Lux Super, de exemplu, având dotări care nu se aflau pe modelele Standard și Lux. Practic, aceasta oferea proprietarilor (model destinat numai folosirii ca mașină de serviciu a Partidului Comunist Român și a Securității) radio, scaune față supraînălțate, circuit de frână dublu, oglinzi retrovizoare exterioare, oglindă interioară cu poziție zi/noapte, parasolar pasager cu oglindă, torpedou iluminat, brichetă electrică, instalație spălare parbriz electrică, fiind disponibilă în culori închise, precum negru.
Citeşte şi Brandul românesc, numărul 1 în Europa. Topul în care unul dintre modelele celor de la Dacia a primit coroana pentru numărul de unități vândute
Produsă între anii 1969 și 1984, Dacia 1300 avea la bază modelul Renault 12, modelul fiind considerat atunci a avea un aspect modern și economic. Motorul avea capacitatea cilindrică de 1.289 cmc şi dezvolta 54 de cai putere, în timp ce viteza maximă era de 144 km/h. Consumul mediu în cartea tehnică era de 7 litri la suta de kilometri.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Dacă este să ne uităm pe site-urile de anunţuri, putem observa că Dacia 1300 se vinde chiar şi cu 6.000 de euro, o sumă deloc mică. Desigur, cei care cer aceste sume au recondiţionat maşina, au păstrat anumite elemente originale, ba chiar au obţinut şi certificatul de vehicul istoric.
“Dacia 1300 anul 1975 cu 4 trepte de viteze. 6.000 de euro. Sunt al doilea proprietar, dovada carte. Maşina a fost restaurata integral şi este 100% originală. S-au înlocuit în Aprilie 2024: ulei motor (Valvoline 15w40), filtru ulei, filtru aer, filtru polen, bujii. Maşina nu are ITP şi ASIGURARE valabile (cine o cumpăra îi face asigurare în vederea inamtricularii). Accept orice test şi verificare”, este un exemplu de anunţ de pe OLX.
“Dacia 1300 din 1975. Are atestat Istoric. 5.500 de euro. Autoturismul este fabricat în 1975, deţin factura de achiziţie, 6 chei, este atestata istoric. Rca şi itp valabile. Are foarte multe elemente franţuzeşti, inclusiv ceasurile de Renault 12 TS, lampa de torpedo. Preţul este negociabil”, este un alt anunţ.
Maşinile Dacia 1300 care nu au certificat care să ateste că este un vehicul istoric, îl pot obţine fără probleme dacă îndeplinesc anumite condiţii. Acesta este eliberat de Retromobil Club România şi verificat de către Registrul Auto Român (RAR).
În cazul în care mașina corespunde în ceea ce priveşte starea tehnică, având în vedere caracteristicile tehnice de la data fabricaţiei, aceasta beneficiază de un regim fiscal special, proprietarii fiind scutiți de plata unor impozite.
Pentru a fi considerat vehicul istoric, trebuie să fi trecut mai mult de 30 de ani de la încetarea producției modelului respectiv şi să fie complet funcţională şi fără urmă de rugină.
Citeşte şi Reinventarea Dacia ia cu asalt piața. Noul model lansat, cel mai ieftin din Europa, nu i-a impresionat pe români