În București se află o casă așa cum nu s-a mai văzut, făcută acum zeci de ani, care a schimbat complet stilul zonei. A fost ideea unui mare pictor și arhitect pe nume Marcel Iancu, care a trăit între anii 1895 și 1984. Artistul a fost cel mai important promotor al avangardei în Capitală și cel care i-a făcut vila pe lux lui Jean Juster, un celebru bancher al vremii.
În nici măcar două decenii de activitate, regretatul Marcel Iancu a gândit și desenat o mulțime de vile moderne de la zero. Casă cu casă, a reușit să schimbe aerul Capitalei și să o facă să pară, în sfârșit, mai europeană. Avea clienți din rândul artiștilor, negustorilor, blănarilor, bancherilor, avocaților, companii de prestigiu. Multe dintre ele încă rezistă și pot fi admirate de trecători, dar una dintre cele despre care presa vremii nu înceta să scrie este a lui Jean Juster.
„Orașul nostru, capitala țării, este somată să adopte o formă europeană. Esența noii chestiuni arhitecturale rezidă în echilibrul și coordonarea valorilor exterioare și interioare”, spunea Marcel Iancu în revista Contimporanul, în septembrie 1931.
Locuința se află pe strada Silvestru nr 75 și nu arată prea diferit față de anul în care a fost construită: 1931. A mai primit câteva dotări moderne, cum ar fi poarta cea nouă pentru garaj, care o înlocuiește pe cea de lemn. Totuși, dacă privești o imagine a vremii și una din prezent, nu au cum să nu-și dai seama că este aceeași operă.
CITEȘTE ȘI: Vin banii grei pentru UMB, firma lui Dorinel Umbrărescu, printr-un nou contract cu statul. Lucrătorii constructorului sunt deja pe poziții, gata să înceapă drumul
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În primul rând, este o clădire în stil art deco, cu vitrouri cubiste, mobilier, lămpi și un solar. Vila are un parter cu garaje și anexe de serviciu, etajul 1 și etajul 2 (unde sunt camere de serviciu și solariu). Era extrem de specială pentru arhitecții din București deoarece avea scara principală în fațadă, ceva nemaivăzut.
„Pentru prima oară, Marcel Iancu exprimă scara principală în fațadă, printr-un volum cilindric avansat, conferindu-i astfel un rol esențial în compoziție. Volumul simplu și complet plin al scării intră în contrast cu restul fațadei, modelată în mai multe niveluri de adâncime prin mari suprafețe plane de plinuri sau goluri, decupate și decroșate în diferite feluri” (Revista Arhitectura, numărul 5-6, dedicat operei lui Marcel Iancu, pg 116-118).
CITEȘTE ȘI: Afacerea pentru care Constantin Enceanu a pus muzica populară pe plan secundar. Cătălin Țociu l-a ajutat să devină patron în orașul Liei Olguța Vasilescu