Casă de vânzare cu 5 lei, un anunţ care poate părea o glumă pentru cei mai mulţi dintre români. Cu toate acestea, doi tineri îndrăgostiţi au plătit un euro pentru ceea ce avea să devină căminul lor de vis.
Au avut curaj şi s-au mutat într-un sat idilic, cu peisaje minunate şi oameni calzi şi buni. Deşi nu se aşteptau să fie întâmpinaţi cu atât de multă căldură, cei doi au avut parte de surpriza vieţii lor. Au renunţat la viaţa tumultoasă şi la aglomeraţia dintr-un oraş mare pentru a trăi într-o zonă liniştită în care rar auzi o maşină trecând şi la o cafea băută într-o livadă de măslini.
Citeşte şi Turiștii au salvat o bijuterie a României. Orașul a renăscut din cenușă și tocmai a bifat o reușită rar întâlnită în vestul țării
Doi tineri din Hamburg, Germania, au decis să renunţe la agitaţia oraşului pentru a se muta într-o zonă liniştită a Italiei. Au ales sudul ţării şi au ajuns într-un sat numit Sant’Elia a Pianisi, unde au cumpărat o casă cu doar un euro (5 lei). Deşi le-a fost teamă la început şi nu credeau că anunţul este unul real, Callie şi soţul ei au profitat de programul italian în care cumperi locuinţe cu un preţ modic cu o singură condiţia: să le renovezi.
Pe lângă această locuinţă, aceştia au achiziţionat o fermă pe care au plătit 29.000 de euro pentru a se întreţine. Pustiul la care se aşteptau a fost, de fapt, o comunitate bine închegată, care i-a primit cu braţele deschise. În vârstă de 30 de ani, cei doi soţi se simt minunat printre cei 1.500 de locuitori din satul italian, unde au loc numeroase festivaluri, târguri şi parade.
"Am citit că multe dintre casele de 1 euro sunt în localități aproape abandonate, fără afaceri sau perspectivă economică. Totuși, când am ajuns aici, am descoperit o comunitate surprinzător de vie”, a povestit Callie.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Mai mult, vara, mica localitate se umple de italienii reveniţi acasă la părinţi sau de turiştii care vin în vacanţă pentru a se relaxa într-un loc în care nu există claxoane şi poluare de la maşini.
„Ne-am așezat într-un pub local și, spre surprinderea noastră, am auzit engleză și germană peste tot. Mulți dintre localnici au lucrat în SUA sau Germania, iar acum, la pensie, s-au întors acasă,” relatează Callie.
Livezile de măslini, produsele locale tradiţionale, alimentele bio care sunt la mare căutare şi puţinele restaurante din comună îi ajută pe cei de aici să se poată întreţină pe tot parcursul anului.
„Credeam că vom fi nevoiți să mergem la oraș pentru provizii, dar satul are brutării, măcelării și magazine alimentare bine aprovizionate. Învățăm italiană, dar deocamdată comunicăm cu gesturi și cuvinte simple. Este uimitor cât de bine ne înțelegem cu vecinii în ciuda acestor dificultăți.
Este un sat mic într-o regiune modestă, dar am găsit tot ce ne-am dorit vreodată: liniște, prietenie și un sentiment puternic de apartenență,” a mai spus tânăra.
Cei care nu pot renunţa de tot la viaţa de oraş pot merge oricând în Campobasso, aflat la mai puţin de 30 de minute de mers cu maşina.
Citeşte şi Cetățenii care sunt dispuși revină în țara lor natală primesc o avere de la autorități. O familie de imigranți, cu doi copii, va încasa peste 67.000 de euro!