Românii care beneficiază de astfel de indemnizaţii primesc o veste bună. Casa de Pensii a încheiat recalcularea sumelor, iar unii oameni primesc în plus chiar şi 950 de lei.
Soţii supravieţuitori, care încasează pensie de urmaş, vor primi bani mai mulţi, în județul Iaşi.
Citiţi şi: Pensiile din 2025 în pericol? Fondul Monetar Internațional a tras un semnal de alarmă serios după ce a publicat raportul World Economic Outlook
Casa Județeană de Pensii din Iaşi a anunțat că a fost încheiată cea de-a doua etapă a recalculării pensiilor. Concluzia este că peste 10.000 de dosare au fost analizate și recalculate, iar veniturile au fost ajustate cu sume ce variază între 1 și 950 de lei.
„Au fost recalculate 10.434 de dosare cu pensii de urmaș, dintre care 291 aparțin beneficiarilor proveniți din fostele Cooperative Agricole de Producție (CAP). Pentru aceștia, cuantumul s-a menținut la nivelul pensiei minime garantate", a declarat Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii Iași, potrivit bzi.ro.
Pentru aceşti oameni, banii vor veni retroactiv începând cu luna septembrie 2024. Recalcularea s-a referit la veniturile suplimentare obținute înainte de aprilie 2001, cum ar fi sporuri, prime, al 13-lea salariu, dar și perioadele lucrate în CAP-uri, adesea ignorate în calculele anterioare.
Etapa a doua a recalculării pensiilor, lansată la 2 septembrie 2024, a fost extinsă până în mai 2025.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Citiţi şi: 100 de lei pe an, pensia umilitoare pentru badantele românce. Femeile plecate în Italia la muncă primesc o lovitură devastatoare la bătrânețe
Conform Legii Pensiilor 2025, acest beneficiu merge către soţul supravieţuitor, cu condiția să fi avut o căsătorie de cel puțin 15 ani de căsătorie. Dacă durata căsniciei a fost între 10 și 15 ani, pensia de urmaș se acordă, dar cu o reducere proporțională.
Copiii pot beneficia de pensia de urmaș până la 16 ani sau până la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de 26 de ani.