Cele mai mari temeri ale românilor au legătură cu partea financiară a vieţii lor, așa cum era de aşteptat. Oamenilor le este frică de faptul că nu vor putea ţine pasul cu scumpirile. Şi-aşa traiul zilnic are costuri ridicate şi în acest moment.
Aproape 6 din 10 români se tem că veniturile lor nu vor ţine pasul cu creşterile de preţuri şi că nu se vor descurca din punct de vedere financiar.
Citiţi şi: Piaţa imobiliară din România suferă un nou şoc. A apărut un alt motiv ca să se scumpească materialele de construcţii
Pe locul 2 în topul grijilor apare instabilitatea de pe scena politică, iar pe locul 3 (37,3%), ca teamă, oamenii se gândesc că nu-şi pot găsi un job nou.
"Cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă românii în această perioadă are legătură cu viaţa lor profesională.
Fie nu câştigă suficient pentru nevoile pe care le au, fie au un job care nu le oferă stabilitate, fie au rămas fără locul de muncă pe care îl aveau sau, dimpotrivă, muncesc prea mult şi au ajuns într-un punct în care se simt copleşiţi şi epuizaţi.
De altfel, 50% dintre respondenţi spun că anul 2025 a început prost şi că nu au speranţe că lucrurile se vor redresa până la final.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Concret, 45% simt o puternică stare de incertitudine, 46,5% sunt îngrijoraţi cu privire la viitor, 17,8% şi-au pierdut echilibrul emoţional, 17% sunt deprimaţi, iar 15% se simt singuri.
Doar 15,1% sunt optimişti şi 2,3% simt că şi-au găsit, în sfârşit, echilibrul", a spus Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs, pentru Digi24.
Doar 26,4% spun că, în ultimul an, au simţit nevoia de a apela la ajutor psihologic specializat, respectiv terapie.
Economiştii apreciază că România va fi lovită de un val de scumpiri după turul 2 al alegerilor prezidenţiale 2025.
"Cum euro a trecut de 5 lei, toate produsele importate vor deveni mai scumpe cu cel puțin 5%, doar din acest motiv. De la alimente la electronice, electrocasnice, îmbrăcăminte și încălțăminte, toate se vor scumpi odată cu epuizarea stocurilor existente în acest moment în piață.
5% este o estimare optimistă care nu ține cont de efectele deprecierii cursului pe întreg lanțul de business, mai ales în zona alimentară acolo unde dincolo de produsele finite, importăm și o gamă largă de materii prime a căror scumpire se vor regăsi în prețurile de la raft”, a spus analistul Adrian Negrescu pentru Adevarul.
BNR a cheltuit șase miliarde de euro pentru a atenua deprecierea leului, pe fondul instabilității politice, ceea ce reprezintă circa 10% din totalul rezervei valutare.