Postul Crăciunului 2024 a început de câteva zile, creştinii pregătindu-se de una dintre cele mai importante sărbători din an. Este o perioadă în care românii nu doar se abţin de la anumite mâncăruri, ci îşi fac ordine în gânduri, cer iertare persoanelor cărora le-au greşit şi evită gândurile negative.
Postul Crăciunului este al doilea ca durată după cel al Paștelui și este mai uşor de respectat. Astăzi, 21 noiembrie, este prima zi în care se mănâncă peşte în această perioadă, însă creştinii ortodocşi trebuie să ştie că mai au încă 14 ocazii să se răsfeţe cu preparate pe bază de fructe de mare, icre sau peşte.
“Miercurea şi vinerea nu mâncăm cu untdelemn şi nu bem vin. În aceste două zile postim până la orele 15:00, când manacam hrană uscată sau legume fierte. Dacă se întâmplă să cadă miercuri şi vineri un sfânt care să aibă Doxologie mare, dezlegam numai la untdelemn şi la vin şi mâncăm o singură dată în zi. Dacă s-ar întâmpla miercuri sau vineri să cadă un sfânt care are Priveghere, dezlegam la untdelemn, la vin şi la peste. Şi dacă se va întâmpla pomenirea sfântului al căruia este hramul Bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mâncăm peste.
Marţi şi joi nu mâncăm peste ci numai untdelemn şi vin. Dacă se întâmplă să cadă un sfânt marţi sau joi, care să aibă Doxologie mare, atunci mâncăm peste”, se arată în rânduiala din pravile.
Citeşte şi Păcatul uriaș din Postul Crăciunului pe care mulți creștini îl fac, fără să știe că este o greșeală. Este strict interzis în această perioadă, anulează postirea
Postul Crăciunului 2024 este primul din anul bisericesc şi ultimul din anul civil. Anul acesta, a început pe data de 15 noiembrie şi se va încheia pe 24 decembrie, având aşadar o durată de 40 de zile. Cei care doresc să respecte orânduiala vor avea grijă să renunţe la alimentele de origine animală, dar şi să se preocupe de suflet şi să se apropie de Dumnezeu în această perioadă.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Zilele în care este dezlegare la peste în acest an sunt:
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – 21 noiembrie;
Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii – 23 noiembrie;
Sfințiți Clement, episcopul Romei și Petru, episcopul Alexandriei – 24 noiembrie;
Odovania praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, Sf. M. Mc. Ecaterina – 25 noiembrie;
Ap. Andrei cel întâi chemat, ocrotitorul României – 30 noiembrie;
Proroc Naum – 1 decembrie;
Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani – 3 decembrie;
Cuv. Sava cel sfințit – 5 decembrie;
Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei – 6 decembrie;
Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș – 7 decembrie;
Cuv. Patapie – 8 decembrie;
Zămislirea Sf. Fecioare Maria de către Sf. Ana – 9 decembrie;
Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei – 12 decembrie;
Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie – 14 decembrie;
Sfințit Mc. Elefterie, episcopul Iliriei – 15 decembrie.
Citeşte şi Cadoul de Crăciun. Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025. Ce se întâmplă cu punctul de pensie