De peste 20 de ani, orașul Delhi se luptă cu nivelurile foarte ridicate de poluare a aerului. În ciuda eforturilor făcute de autorități, situația se înrăutățește tot mai mult. Conform monitoarelor globale de calitate a aerului, începând de săptămâna trecută, Delhi a devenit cel mai poluat loc de pe planetă.
Faptul că Delhi este un oraș extrem de poluat nu este o surpriză pentru nimeni, însă situația pare să fi scăpat total de sub control în ultima perioadă.
În cursul zilei de duminică, 24 noiembrie 2024, Autoritatea de Poluare din India a anunțat că mai multe zone din Delhi au o calitate a aerului „severă”. De asemenea, pentru a atenua smogul din oraș, s-au pus în aplicare măsuri de urgență, inclusiv oprirea mersului camioanelor și a lucrărilor de construcție. În plus, s-a început stropirea drumurilor cu apă și s-a intensificat măturarea lor.
Poluarea excesivă este resimțită tot mai mult însă din luna octombrie, atunci când un smog toxic s-a instalat peste oraș, transformând efectiv ziua în noapte, perturbând zborurile și blocând vizibilitatea.
Mai mult, conform monitoarelor globale de calitate a aerului, începând de săptămâna trecută, în niciun alt loc de pe planetă nu există aer atât de periculos pentru sănătatea umană. Situația este atât de gravă încât primarul din Delhi a declarat o „urgență medicală”. În acest context, autoritățile au închis școlile și au îndemnat oamenii să stea în case.
(VEZI ȘI: Gaură în bugetul țării după încoronarea Regelui Charles al III-lea. Suma uriașă pe care au cheltuit-o britanicii pentru acest eveniment)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Potrivit IQAir, care urmărește calitatea aerului la nivel global, săptămâna aceasta, în anumite zone din Delhi, nivelurile de poluare au depășit 1.750 în indicele calității aerului. De remarcat că nivelul de peste 300 este considerat periculos pentru sănătate. De asemenea, în cursul zilei de miercuri, nivelul pentru cel mai mic și mai periculos poluant, PM2.5, a fost de peste 77 de ori mai mare decât nivelurile de siguranță stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.
Când sunt inhalate, PM2.5 ajung în țesutul pulmonar, unde pot intra în sânge, provocând apoi diferite afecțiuni grave precum astm, boli de inimă și plămâni, cancer și alte boli respiratorii, precum și deficiențe cognitive la copii. Pentru a face față numărului mare de îmbolnăviri, a fost deschisă prima clinică dedicată celor care au de suferit din cauza poluării.
„Parcă ar fi chili în ochii mei” / „Nu poți vedea ce ai în fața ta”/ „Este imposibil să respiri. Am venit cu autobuzul și am simțit că mă sufoc” / „Când ies din casă, mi se blochează complet gâtul. Spre seară mi se pare că sunt fără viață”, sunt câteva dintre declarațiile locuitorilor din Delhi.
(NU RATA: Donald Trump trece la treabă. A desemnat omul însărcinat să pună capăt războiului din Ucraina. E panică la Kiev)