Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a făcut o serie de declarații, în presa maghiară, despre controversatul Călin Georgescu și conexiunea acestuia cu rețeaua Caraman. Faimosul Mihai Caraman a fost primul șef SIE și spionul comunist care a reușind să penetreze NATO, furnizând informații către KGB.
Președintele UDMR a declarat, într-un interviu pentru publicația maghiară Maszol, că independentul Călin Georgescu este de fapt un ”om al vechiului sistem”.
Georgescu este „un candidat al vechiului sistem și că este susținut de o rețea de rezerviști din serviciile secrete din România”. Acesta ar fi aparținut rețelei Caraman, prin intermediul mentorului său, Mircea Malița, potrivit G4media.
Mihai Caraman, primul șef al SIE, a fost un spion comunist din serviciul extern (DIE) care a penetrat NATO și a furnizat informații către KGB.
„Eu am văzut următorul lucru și cred următorul lucru despre asta. Pe de o parte, ce am spus la început, că în spatele lui Georgescu se află o rețea de rezerviști care acoperă societatea în toate direcțiile, și aceștia și-au căutat un candidat, și au mobilizat. Pe de altă parte, în mod evident a fost acolo acel om care s-a prezentat ca anti-sistem, deși el este omul vechiului sistem, el nu este anti-sistem, el este omul vechiului sistem, întrucât el în 1986 (în perioada comunistă – n.red.) a învățat la New York și Londra, ceea ce nu a fost posibil pentru oricine, și este evident că a aparținut acelei rețele în mod dovedit, el a și declarat că mentorul său a fost Mircea Malița, care Malița poate fi descris prin rețeaua Caraman”, a spus Kelemen Hunor pentru publicația din Ungaria.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Mihai Caraman a fost primul șef al SIE. A fost agent dublu, lucrând pentru regimul comunist din România, dar și pentru Rusia (KGB). El a reușit să penetreze NATO în anii 50-60, creând o adevărată rețea prin care a transmis informații și către KGB. Caraman a stârnit un imens scandal internațional după ce a racolat mai mulți angajați NATO, cu ajutorul cărora a obținut documente secrete ale Alianței euro-atlantice.
Informațiile obținute atunci de Caraman pentru Securitate erau predate temutului KGB, arată un material biografic publicat pe site-ul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.
După descoperirea breșei de securitate NATO, Caraman a fost expulzat de autoritățile franceze, dar a revenit în prim-plan în 1990, imediat după Revoluție, fiind reactivat cu acelaşi grad şi numit în funcţia de ministru-adjunct al Apărării şi şef al Serviciului Român de Informaţii Externe (20 ianuarie – 20 august 1990).
A urmat funcția de director al Serviciului Român de Informaţii Externe (20 august 1990 – 9 aprilie 1992), consilier al directorului Serviciului Român de Informaţii Externe (aprilie – septembrie 1992). În final, a fost înlăturat din funcţia de şef al SIE în urma presiunilor făcute de secretarul general al NATO, Manfred Worner. Caraman a murit anul trecut, la vârsta de 95 de ani.
CITEȘTE ȘI: Călin Georgescu în vizorul ANAF. Instituția verifică finanțarea campaniei electorale a candidatului independent la alegerile prezidențiale
Călin Georgescu a făcut parte din filiala românească a Clubului de la Roma, fondat ca organizație în România de către Mircea Malița (Asociația Română pentru Clubul de la Roma). Malița a fost ministru adjunct de externe și ministru al Educației și învățământului în perioada comunistă, apoi ambasador Statele Unite în cei mai dificili ani ai comunisului, între 1982-1985. Georgescu susține că Malița a fost mentorul său.
Într-un podcast, Călin Georgescu l-a menționat pe acesta ca mentor. „Eu l-am avut și îl recunosc de-a pururi pe Mircea Malița. El a fost, vedeți cum a fost viața, a fost secretarul lui Sadoveanu, când Sadoveanu era la secretariatul nostru ONU de la New York și eu am devenit secretarul lui Mircea Malița când era pe aceeași poziție. Era omul care forma deja diplomați la vremea respectivă”. Din 1974, Malița a fost membru al consiliilor pregătitoare ale conferințelor mondiale ale ONU pentru populație, știință și tehnologie, pentru dezvoltare.
CITEȘTE ȘI: Conspirația din jurul lui Călin Georgescu. Cine s-ar afla în spatele celui mai neașteptat finalist la alegerile prezidențiale din România de după Revoluție