Inteligența artificială (AI) este utilizată în tot mai multe domenii de activitate din țara noastră, printre acestea numărându-se și agricultura. Astfel, multe ferme au început să utilizeze câini roboți sau drone care oferă un mare ajutor proprietarilor acestora. Costurile pentru achiziționarea și întreținerea unor astfel de tehnologii sunt însă foarte mari.
Ceea ce în urmă cu câțiva ani părea desprins din filmele SF, în prezent este o realitate tot mai prezentă în țara noastră. Mai exact, este vorba despre inteligența artificială (AI), care oferă noi orizonturi în multe domenii de activitate, printre care se numără și agricultura.
Astfel, în tot mai multe ferme din țara noastră au apărut utilaje complet automatizate care îngrijesc livezile sau câini roboți care alungă animalele sălbatice. În ciuda faptului că aceste tehnologii avansate costă sute de mii de euro, agricultorii români încep să le cumpere pentru că ele pot înlocui sarcinile a sute de muncitori. În plus, agricultura se confruntă cu un deficit tot mai mare al forței de muncă.
De exemplu, un utilaj modern care ajută la recoltarea strugurilor înlocuiește munca a 100 de culegători. În doar 8 ore reușește să recolteze strugurii de pe o suprafață de 6 hectare. Mai mult, acest utilaj separă boabele de ciorchini. Prețul unui astfel de utilaj pornește de 100.000 de euro și poate ajunge chiar și la 350.000 de euro. În ciuda prețului uriaș, în țara noastră sunt deja aproximativ 80 de astfel de utilaje.
„Avem undeva la 80 de mașini de recoltat în România la ora actuală, dar din cauza lipsei forței de muncă, din ce în ce mai mulți clienți de-ai noștri aleg să treacă pe mecanizat. Calitatea strugurilor este la fel de bună ca cea recoltată manual, doar că este mult mai rapidă și știi sigur că nu ai nevoie să cauți oameni în dimineața culesului, când ai nevoie de ei”, a declarat Mihai Dumitru Paverman, exportator de utilaje.
(VEZI ȘI: Dezastru pentru un domeniu important din România. Este un record negativ pentru agricultură: datele oficiale arată cât de gravă este situaţia)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Una dintre cele mai noi tehnologii care au apărut pe piață este câinele robot. Acesta anunţă proprietarul atunci când descoperă un intrus în fermă şi poate alunga chiar şi animalele sălbatice cu ajutorul unor sunete emise printr-un difuzor. În fermele din țara noastră sunt tot mai des folosite și dronele care fertilizează cu tratament pământul. Într-o singur oră, o astfel de dronă reușește să ude până la 21 de hectare de pământ. Chiar dacă prețul unei astfel de drone este de aproape 30.000 de euro, peste 200 de ferme din România dispun de această tehnologie.
„Avem un câine robot care se poate programa pentru misiuni de perimetraj, de supraveghere în fermă această. Acest robot se poate echipa și cu niște camere speciale sau brațe de prindere pentru orice intervenție.
Costul de operare la o dronă agricolă este mult mai redus față de CO, modul convențional, să zicem generatorul, care consumă combustibil în jur de zero 5l la hectar. În rest, nu mai avem de nevoie de logistică foarte mare ca să cărăm în teren multă apă, fiindcă cutronile se stropește cu cantitate redusă de apă.”, a spus Magyari Ferenc, agent de vănzări.
(NU RATA: Criza care lovește România începe de aici. Fenomenul care se întâmplă în țara noastră pentru prima oară în ultimul deceniu îi îngrijorează pe specialiști)